Emocions universals

Les emocions pertanyen a l’ésser humà, sigui de gènere femení o masculí. Sigui de la religió que sigui i de la cultura que sigui

Hem anat parlant de la diferència entre emocions i sentiments. Això a l’article 1320. Fem una altra diferenciació. Les emocions tenen reaccions fisiològiques, corporals, bàsicament i la raó no intervé. Les emocions que són primàries fan actuar de forma irracional. En canvi, els sentiments són psíquics i la raó intervé. Són emocions elaborades, canalitzades. És cert que tot aquest món emocional cal treballar-lo com ho he indicat en algun article. El treball personal de l’escultor sobre el marbre amb l’ajut de les seves eines. La idea de l’article d’avui és ajudar a comprendre que les emocions són universals. Pertanyen a l’ésser humà, sigui de gènere femení o masculí. Sigui de la religió que sigui i de la cultura que sigui. Si no hi ha emocions, no hi ha vida. No hi ha intel·ligència. No hi ha relacions.Ara bé, el gran psicòleg Jean Piaget feia una comparació a fi d’explicar la relació d’emocions i intel·ligència. Feia la comparança amb el motor del cotxe i la benzina. El motor és la intel·ligència. Té les seves fases. Es pot desmuntar i estudiar bé. La benzina són les emociones i sentiments. Però un motor sense la benzina o l’energia que sigui, no es posa en marxa. Benzina i engegar van junts. Intel·ligència i emocions van juntes.Però, qui condueix? Qui hi ha al volant? Per tant, per potent que sigui el motor i bona la benzina o l’energia, tot dependrà del xofer. El conductor, on porta el cotxe? Quina direcció pren o agafa? Té en compte les limitacions? Aleshores, el criteri, el seny, el sentit comú, és a dir, tota la subjectivitat de la persona, que inclou el cap i el cor, farà que el subjecte sigui capaç de prendre decisions adequades davant la realitat de les diferents carreteres, com d’acord amb les normes de circulació, que –sigui dit de pas- sabrà interpretar, però haurà de tenir en compte també la rigidesa dels que apliquen la llei.Sense oblidar el que diu un autor pedagog: De 10 caps humans: 1 pensa i els altres 9 envesteixen, escometen o ataquen. És a dir, no pensen. Cremen benzina i prou.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: