Pecats o passions capitals (3/3)

Les passions i les emocions s'ha de saber gestionar

Blocs, apunts psicologics-apunts psicologics- pecats o passions capitals (3)

Tot aquest món energètic, passional... què fa tant de bé com de mal, és qüestió de gestionar-lo amb una escala de valors.


Una forma d'actuar és recordar una poesia de l'escola on la conclusió era: Amb una gota de mel es cacen moltes més mosques que amb una bota de vinagre.

Avui dia, a les escoles se'n parla molt i també a les empreses. Es busca la forma de mantenir-se serè/na: El ioga, el coaching, la meditació, caminar silenciosament, el mindfulness i tai-chi... Tot en funció de saber gestionar aquestes passions capitals.

Capital vol dir la base, el pòsit que cada u té en néixer.
Ara bé, quan les emocions s'elaboren, es cuiden, es treballen, emergeix tota la gamma de sentiments o sensibilitats.

Per tant, convé tenir una bona intel·ligència emocional. Com a resum d'aquestes tres columnes, recordo la paraula que avui també es fa servir força: Assertivitat. L'energia i responsabilitat que un empra per ser responsable en els seus deures; la mateixa energia per exigir els seus drets. I no és el mateix emprar vi-dolç que vi-agre. El que tantes vegades s'ha pogut constatar en les conflictivitats: Va ser la "forma o el com" per bé que tenia raó.
I a vegades les passions dominen i tenim el món tràgic, el drama. I el món de l'amor passional n'és un bon exemple.

L'estabilitat emocional és un gran factor per als aprenentatges escolars i viure en pau.

 

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: