Declaració tributària d’operacions intracomunitàries

Gestoria Luis. Article d'opinió

Blocs, gestoria luis-operacions intracomunitaries

Una operació intracomunitària és aquella en la qual un empresari que està situat en un estat membre de la Comunitat Europea lliura un bé o presta un servei a un altre empresari situat en un altre estat membre de la Comunitat Europea.


La primera obligació formal que ha de complir un empresari que pretengui realitzar alguna operació intracomunitària és donar-se d’alta en el Registre d’operadors intracomunitaris (ROI). En donar-se d’alta en el ROI a l’empresari se li assignarà un NIF intracomunitari (o VAT Number).

Quan es realitzin operacions intracomunitàries haurem de verificar si el NIF intracomunitari subministrat pel client o el proveïdor és correcte, tant per aplicar l’exempció, com per conèixer la localització de l’operació.
 

La normativa estableix l’obligació de presentar mensualment la declaració d’operacions intracomunitàries mitjançant el model 349. La presentació serà trimestral si el volum d’operacions trimestrals no supera els 50.000 euros, exclòs l’IVA.

En una operació intracomunitària, la compra és exempta en origen (el país on s’efectua la compra) i tributa en el de destinació (a Espanya, en el nostre cas). En aquest cas l’entitat espanyola ha d’auto-repercutir l’IVA al tipus espanyol que li correspongui segons el tipus de bé o servei que sigui objecte de la compra i en la mateixa declaració descomptar el mateix import d’IVA que s’hagi auto-repercutit, amb la qual cosa l’operació li resultarà totalment neutra a efectes econòmics, sempre que no s’hagi d’aplicar cap prorrata en la liquidació.

Ara bé, el venedor només podrà emetre una factura exempta en origen si la nostra entitat té la condició d’operador intracomunitari i si, a més a més, li facilitem el nostre NIF intracomunitari (VAT Number).

En cas contrari ens haurà de carregar l’IVA corresponent al país on es realitzi la compra. En aquest cas no podríem descomptar l’IVA suportat en la declaració, però en tot cas es podria sol·licitar la devolució de la quota suportada a la Hisenda de l’estat del proveïdor. Aquesta sol·licitud es pot realitzar a través de l’Administració Tributària espanyola.

 

Gestoria Luis

GESTORIA LUIS va ser fundada l’any 1944 per Antonio Luis Moreno. Anys més tard, el 1979, amb la incorporació d'Antoni Luis Reverter es dóna un impuls definitiu al creixement del despatx i suposa l’inici de la gestoria actual. Avui, és la tercera generació qui està al capdavant.

Lloc Web: www.luis.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: