Canvis en la tributació per mòduls pel 2016

Cal conèixer la diferència entre un sistema de mòduls i un d’estimació directa

blocs, gestoria luis - canvis en la tributació

La reforma tributària feta a finals de l’any passat va incorporar mesures d’introducció diferida. Una de les més importants afecta a tots aquells autònoms que tributen pel règim d’estimació objectiva, és a dir, per mòduls.


Tot i això, per sorpresa de tots, la mateixa AEAT va canviar amb una publicació en el BOE el dia 30 d’octubre, els límits que permeten als autònoms estar en aquesta forma de tributació.
Una de les modificacions introduïdes amb aquesta reforma, expulsa directament del sistema de tributació per mòduls en l’impost sobre la renda i en l’IVA, a un gran nombre de petits empresaris, a partir de l’1 de gener de 2016.

Per una banda, exclou directament  una sèrie d’activitats. Totes aquelles activitats que fins ara estaven subjectes a una retenció de l’1% quan facturaven a empresaris o professionals, excepte el transport, estan directament fora del sistema. Són, fonamentalment activitats industrials. A títol d’exemple, activitats de fusteria, confecció de roba de vestir, fabricació de peces de fusteria, indústria del moble, impressió de textos, instal·lacions, pintura, treballs en guix, serveis de mudança.

A més d’aquestes activitats excloses directament, tota la resta estaran sotmeses a nous límits. Si fins ara podien tributar per aquest sistema simplificat aquells autònoms amb un volum d’ingressos no superior l’any anterior als 450.000 euros i amb un volum d’adquisicions i importacions de béns i serveis no superior als 300.000 euros, pel 2016 i 2017, aquests dos límits es reduiran a 250.000 euros. Tanmateix, el límit serà de 125.000 euros anuals en el cas d’operacions per les quals s’estigui obligat a expedir factura quan el destinatari sigui un empresari o professional.
Si es va iniciar l’activitat l’any anterior, el volum d’ingressos s’elevarà proporcionalment a l’any. Recordem que tampoc tributaran pel règim simplificat aquells autònoms que voluntàriament hagin renunciat a l’aplicació d’aquest sistema abans del 31 de desembre.

blocs, gestoria luis - canvis en la tributació 2

Aquests autònoms que, per la nova normativa o per la seva renúncia voluntària al sistema, deixin de tributar pel sistema de mòduls, tributaran en l’impost sobre la renda de les persones físiques pel règim d’estimació directa simplificada. Això vol dir que tributaran d’acord amb el rendiment net de la seva activitat que es determinarà per la diferència entre ingressos i despeses. Hauran de portar, doncs, una comptabilitat simplificada. En l’IVA, pagaran per la diferència entre l’IVA meritat i l’IVA suportat, i per tant, estaran obligats a portar un registre de factures emeses i factures rebudes.

La diferència entre un sistema de mòduls i un sistema d’estimació directa és evident. Les obligacions formals, també. Una altra vegada, nous inconvenients pel petit empresari.

 

Gestoria Luis

GESTORIA LUIS va ser fundada l’any 1944 per Antonio Luis Moreno. Anys més tard, el 1979, amb la incorporació d'Antoni Luis Reverter es dóna un impuls definitiu al creixement del despatx i suposa l’inici de la gestoria actual. Avui, és la tercera generació qui està al capdavant.

Lloc Web: www.luis.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: