ORDENAR o ORGANITZAR?

És més prioritària la tasca d’organitzar que la d’ordenar

Blocs, enjoy ordre-ordenar o organitzarUna de les primeres coses que explico a les xerrades i tallers d’ordre que faig, és la importància en diferenciar els conceptes ordenar i organitzar:


  • Ordenar és posar una cosa al seu lloc.
  • Organitzar és decidir quin és aquest lloc.

Per tant, considero que és més prioritària la tasca d’organitzar que la d’ordenar perquè, un cop tens clara la primera, la segona s’aconsegueix a base de ser constant i mantenir unes rutines d’ordre a casa.

Organitzar requereix una petita reflexió. És important que en el moment en que vulguem ordenar una estança de casa (o un armari o un simple calaix) ens fem les següents preguntes:

  • Quin ús té o li volem donar a aquell espai concret?
  • Què és el que sempre queda desordenat i per què?
  • Què és el que utilitzo més i el que utilitzo menys?
  • De quins espais d’emmagatzematge disposo per ordenar?

Un cop hem definit l’ús que volem donar a l’habitació el primer serà treure d’allà tot el que no estigui destinat a aquell ús, és a dir: si volem que una habitació ens faci de vestidor, no la omplim de trastos que no siguin roba i sabates (com podrien ser una escala o un aspirador). Allà només faran nosa.

No cal dir que també aprofitarem per descartar aquelles coses que ja no vulguem o que ja no necessitem.

Després, i potser el pas més important, és mirar què hi ha a l’habitació i què és el que acostuma a estar fora de lloc o generant desordre. Totes aquestes coses desordenades seran les que segurament no tenen un lloc concret on guardar-se o el lloc que se’ls ha assignat és de difícil accés i fa que, a l’hora de guardar-les, preferim deixar-les a qualsevol altre lloc menys al seu.

Aquí és on entra la importància de definir bé el lloc on guardarem cada cosa. Els objectes que utilitzem cada dia, o més freqüentment, han d’estar molt a l’abast perquè ens sigui fàcil agafar-los però, sobretot, perquè ens sigui fàcil després d’utilitzar-los, tornar-los a guardar.
A tots els objectes que veiem que sempre queden al mig del pas, els hem d’assignar un lloc seguint aquestes premisses. Si no tens un lloc on posar-les, pots pensar un sistema d’emmagatzematge que t’hi vagi bé.

Per exemple: si al moble del rebedor de casa és on tothom hi deixa les claus, els mòbils, les monedes de les butxaques, les cartes o el correu comercial, potser et podries plantejar posar un moble amb uns calaixos per guardar-hi aquests objectes i que no quedin tant a la vista. Una altra opció podria serà col·locar una caixa amb diferents classificadors de manera que, encara que estigui a la vista, tot quedi endreçat i contingut en un mateix espai.

A casa meva el problema eren els objectes que portaven els meus fills de l’escola: col·leccions de cromos, figuretes, ninotets, la bossa d’esport.....tot sempre quedava al mig del menjador perquè no sabíem molt bé on guardar-ho (normalment a casa no tens un calaix especial per les col·leccions de cromos no?) Solució: vaig assignar un calaix d’un moble a cada nen perquè cada un pogués guardar les seves coses. D’aquesta manera vaig evitar que quedessin escampades pel menjador.

Reviseu les vostres habitacions. Mireu què és el que sempre genera desordre i penseu on ho podeu guardar. Un cop tingui un lloc assignat, sigueu constants i guardeu-ho al seu lloc un cop ja no ho necessiteu.

l sobretot, si establiu sistemes d’organització que impliquin a més membres de la família, feu-ho extensiu, perquè sinó ells no ho sabran, no els utilitzaran i el desordre tornarà a casa vostra.

Sort!!

 

Àmmia Serra | Enjoy Order

Enjoy Order neix per ajudar a persones o empreses que no tenen temps o no saben com organitzar les seves coses. Àmmia Serra és membre de l'AOPE, Asociación de Organizadores Profesionales de España.
e-mail: enjoyorder2017@gmail.com

Lloc Web: www.enjoyorder.net/

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: