L’oportunitat històrica d’ICV: Guanyem Mataró

Joan Salicrú. Periodista. Article d'opinió.

Blocs, la riera 48-Esteve Martinez
Esteve Martínez no porta tota la vida pensant en ser l’alcalde de Mataró; no es mou entre les bambolines de la política local des de fa tres dècades ni hi sembla instal·lat, després de quatre anys a l’oposició. I de fet, com a candidat d’ICV-EUiA, tampoc no és l’home cridat a guanyar les eleccions del maig de 2014.


Però en canvi la realitat és que el paper de la coalició electoral que ell lidera –especialment si al voltant d’ICV-EUiA s’articula un Guanyem Mataró- pot esdevenir indispensable després de les eleccions del pròxim 24 de maig, on previsiblement les dues grans forces de la ciutat seran CiU i ERC, substituint aquesta al PSC en el paper de pal de paller de l’esquerra a la ciutat. Exactament com a Barcelona.

A les passades europees, a Mataró ICV-EUiA va treure 3.849 vots i Podemos en van arreplegar 2.183; la CUP no es presentava a les eleccions i per tant cal acudir a les municipals de 2011 on va obtenir 2.498 vots per reconèixer la seva potència electoral. Juntes, aquestes tres formacions sumen 8.530 vots, mentre que qui va guanyar les eleccions –CiU- en va treure “només” tres mil més, fins a 11.121. Un càlcul que cal corregir a la baixa perquè si la CUP s’hagués presentat, ni ICV-EUiA ni Podemos haurien trets els mateixos vots. Però fins i tot així, tallant per baix, el mínim electoral que aquestes tres marques sota el paraigua Guanyem Mataró tindria és d’uns 7.000 vots.

Conclusió: en un escenari en què sembla que ERC podria substituir definitivament el PSC com a referent d’esquerres a la ciutat, el tercer pol electoral es conformaria amb la suma d’ICV, la CUP i Podemos. Potser no seria estrictament el tercer partit en nombre de regidors –el PSC va obtenir aquesta posició a les europees-, però sí la força clau per apuntalar un govern d’esquerres. Amb tot aquest escenari sobre el mapa i a l’espera de començar les negociacions formals amb Podemos i amb la CUP –aquests demanen centrar els esforços ara en el 9-N-, Esteve Martínez ha posat ja tota la carn a la graella. Està concentrat en no desaprofitar aquesta “oportunitat històrica”. I anuncia que des d’ICV-EUiA no posaran cap condició que pugui dificultar l’èxit de la missió; tampoc la d’encapçalar la llista. “No s’entendria, que no féssim un esforç; cal ser generosos”, afirma el candidat.

En un Guanyem Mataró, el paper d’ICV-EUiA seria central i ajudaria a donar consistència i discurs a la proposta, gràcies al seu coneixement sobre la ciutat i la seva pràctica municipal, adquirida amb la feina de trenta anys de presència a l’Ajuntament, vint dels quals des del govern de la ciutat -en tres períodes molt diferents-. En aquest darrer període a l’oposició, Esteve Martínez es queixa precisament de no haver pogut actuar com a tal i haver assumit el rol de govern davant un executiu que ha traspassat la seva responsabilitat als tècnics municipals: “No fan política, només gestionen problemes. Deixen la política als tècnics, és el món al revés”. Lamenta, especialment, la manca d’iniciativa política demostrada pel govern en l’àmbit de la immigració, després de l’avís dels 4.800 vots per Plataforma per Catalunya. “Falta molta prevenció, plans d’entorns de les escoles... és un treball a molt llarg termini, els beneficis del qual només es veuran d’aquí a un temps. Però no s’ha començat a fer res”.

El candidat d’ICV veu la ciutat “deprimida” i per atacar la xacra de l’atur, en l’àmbit econòmic, planteja vincular el discurs marítim amb el de recuperació del tèxtil a la ciutat, convertint el polígon del Pla d’en Boet en un espai on s’instal·lin empreses que fabriquin teixits vinculats a l’àmbit del mar. Un Tecnocampus bis de base industrial, no basat en el mantra recurrent de “la indústria del coneixement”. Ressons del projecte Mataró Marítim que, més aviat o més tard, haurà de reaparèixer per nodrir de contingut el relat del Mataró del 2020.

Joan Salicrú

Anàlisi i interpretació de la política local mataronina escrit per Joan Salicrú, periodista.