La metamorfosi del madrigal segons Monteverdi

Maria Teresa Julià. Clavecinista i concertista. Especialitzada en la recerca de la música antiga

El madrigal, nascut a la península italiana en el Trecento, va sorgir com un gènere vocal polifònic i fou l’equivalent profà del motet durant el període del Renaixement. En el segle XVII, el madrigal estava considerat una música reservada només als experts, en apreciar les subtileses musicals originades pel text poètic. Lentament el contingut poemàtic de Petrarca, Boccaccio i Tasso, donava la pauta a l’organització musical. Claudio Monteverdi fou el creador de l’anomenada seconda pratica o Stile moderno. La vida de Claudio Monteverdi (1567-1643) transcorre entre dues èpoques: la fí de Renaixement i el Barroc primerenc. Els seus llibres de madrigals, no solament reflecteixen la transició de dos períodes de la història de la música, sinó també irradien una extraordinària abundància de música, i un poder d’invenció del Mestre en aquest gènere.

 

      Els quatre primers llibres de madrigals (1587-1603), escrits per cinc veus a capella, estant sotmesos a la Prima Pratica, a la tipologia clàssica del madrigal del segle XVI. Però Monteverdi en el cinquè llibre (1605) determina una nova orientació: el baix continu. Els instruments adquireixen una presència important en els madrigals de Monteverdi. El compositor va perseguir sempre, amb fermesa, el mateix objectiu: trobar el mitjans musicals, els més propicis a l’expressió veritable dels sentiments humans.El diàleg vocal i l’evocació del sen­timent per part dels instruments, esdevingueren el camí d’expressió musical que ha permès la metamorfosi polifònica a una escriptura concertant.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: