La discòrdia de Les Santes

La Festa Major d'enguany serà recordada, entre altres, per la polèmica que s'ha desenvolupat al seu voltant. Remigi Herrero, el president del Patronat Municipal de Cultura, ha hagut de plantar cara a diferents fronts. Els temes que més maldecaps li han produït han estat el de les dates, el del canvi d'ubicació del ball del dia 26 i, finalment, entre altres, les barraques de Les Santes.

Els protagonistes del que anomenem "les polèmiques de Santes" han posat de manifest objectius i interessos molt diversos. El primer motiu de divergència l'han protagonitzat els membres de la Comissió de la Festa Major, els membres de la Junta del Patronat Municipal de Cultura i els Capgrossos. El seu desacord ha estat motivat pels diferents punts de vista respecte al que haurien de ser les dates oficials de Les Santes de Mataró. Els Castellers aposten per l'obertura de les dates per, segons afirmen, poder convidar colles d'entitat i tenir el màxim d'efectius disponibles. La Junta de Patronat Municipal de Cultura, sense fer necessàriament referència als Capgrossos, sosté una teoria aperturista similar. En canvi, la Comissió Permanent de la Festa Major, titllada per alguns d'excessivament tradicionalista i conservadora, manté que les dates de Santes han de seguir essent del vint-i-cinc al vint-i-nou de juliol. Enguany, la situació s'ha resolt amb ambigüitat i deixant a totes les tendències malcontentes: Oficialment, la festa va començar tal i com ve sent habitual. Extraoficialment, es van incloure tots els espectacles posteriors i paral·lels al programa de festa major.

D'altra banda, també els propietaris dels establiments de begudes situats a la Plaça Santa Anna i rodalies, van trobar motius per indignar-se. Segons el Patronat Municipal de Cultura, el canvi de situació del ball va ser un imperatiu dictat per criteris de seguretat. La Policia Municipal i Protecció Civil van emetre informes alertant de la problemàtica a Remigi Herrero. El canvi d'ubicació del ball que al llarg dels darrers anys s'havia celebrat al la Plaça Santa Anna, no va agradar gens als comerciants de la zona que, amb aquest reemplaçament, no s'han pogut lucrar com en edicions anteriors de Les Santes. Enlloc del ball de festa major, després del rebombori provocat pels propietaris dels locals en qüestió, es va organitzar un concert de country que va reunir molt poques persones. El Parc Central, on es va celebrar el clàssic ball de festa major, va acollir un nombrós públic.

Tampoc la matinada del vint-i-sis de juliol va estar exempta de polèmica. A més de la destrossa de mobiliari, l'anomenat repicabarres va acabar amb més d'una persona a urgències a causa dels danys provocats per les barres en caure a terra. Aquests aldarulls van estar apunt d'obligar a l'Ajuntament i a l'empresa concessionària de les barres a suprimir el servei de bar. Per advertir-ho a l'opinió pública, es va editar un Ajuntament informa.

La polèmica més cruent l'ha protagonitzat la Comissió de Barraques de Les Santes 2001. Després que els promotors de les Barraques afirmessin que se'ls havia fet fora de la Comissió de la Festa Major, aquests es van dirigir a Remigi Herrero, president del Patronat Municipal de Cultura, per manifestar-li la seva intenció de tirar el projecte endavant al marge dels organitzadors de Les Santes. Després de diverses reunions, l'estira i arronsa entre la Comissió de Barraques i Herrero va acabar amb el trencament de les negociacions.

El Patronat Municipal de Cultura ha interposat una querella criminal
El vint-i-set de juliol, diada central de la festa de Les Santes, Joan Jubany, membre del Casal Independentista Fèlix Cucurull i promotor de les Barraques 2001, va precipitar un pastís de nata a la cara de Remigi Herrero mentre es celebrava la tradicional anada a Ofici de les autoritats. Mentrestant, un grup d'una vintena de joves el van increpar a ell i a la resta de polítics que es disposaven a entrar a Santa Maria. En aquell moment, la policia local no va arrestar a ningú però, només unes quantes hores més tard, fons pròximes a l'Ajuntament ja van anunciar que s'interposaria una querella criminal per agressió a l'autoritat. A hores d'ara, Manuel Mas, alcalde de la ciutat, ja ha posat de manifest que, si l'anada a Ofici ha de ser un pretext per la repetició d'actes com el del passat vint-i-set de juliol, és partidari d'eliminar-la del programa de festa major. (OBM)

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: