L’aire de Mataró supera els límits de contaminació recomanats per l’OMS

L'OMS alerta del deteriorament de la qualitat de l'aire, que augmenta el risc de patir malalties a llarg termini

  • Redacció
  • Dijous, 08 Maig 2014 11:38

incineradora

L'estudi sobre la qualitat de l'aire en 1.600 ciutats revela que Barcelona i Mataró superen el nivell "raonable" de partícules contaminades fixat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El llindar es troba en els 10 micrograms per metre cúbic de partícules disperses PM 2,5, que poden penetrar directament als pulmons i, que, per tant, són les més perjudicials. L'aire de Barcelona conté 16 micrograms d'aquesta substància i 25 de PM 10. De la seva banda, Mataró registra 14 micrograms per metre cúbic de PM 2,5 i 24 de PM 10. Les altes concentracions d'aquestes partícules s'associen a un gran nombre de morts causades per infarts i atacs cerebrals i poden provocar problemes de salut a llarg termini.

Les dades donades a conèixer aquest dimecres a Ginebra per l'Organització Mundial de la Salut es refereixen al període 2008-2012. Malgrat que analitzen els nivells de contaminació de l'aire de 1.600 ciutats del món repartides a 91 països, les xifres no són comparables, perquè s'han obtingut amb sistemes de mesurament diferents. En el cas de l'Estat, s'han analitzat els resultats de 46 ciutats els anys 2010 i 2011. Barcelona, amb 16 micrograms de partícules contaminants PM 2,5 per metre cúbic i 25 de PM 10, és una de les més contaminades. L'altra ciutat catalana estudiada, Mataró, registra 14 micrograms de PM 2,5 per metre cúbic i 24 de PM 10.

Nociva per la salut

El nivell "raonable" d'aquestes partícules fines és de 10 micrograms per metre cúbic de PM 2,5. Si se supera aquest llindar, es considera que hi ha contaminació nociva per a la salut; si no, vol dir que l'aire és net. L'OMS adverteix que els habitants de les ciutats on els nivells són 2,5 vegades superiors als recomanats "tenen un major risc de patir problemes de salut a llarg termini". De fet, l'Organització va avançar al març que més de set milions de persones al món moren cada any com a conseqüència de la contaminació ambiental, tant dins com fora de l'entorn de la llar. El que significa que la pol·lució és el principal factor de risc mediambiental per a la salut.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: