Una agència nova per intentar aturar el Tomicus

El Consell Comarcal crea l’Agència de Boscos del Maresme per coordinar ajuntaments i associacions de propietaris davant l’escarabat que afecta el pi pinyer

  • Redacció
  • Dilluns, 22 Maig 2017 09:32

Maresme 2017, plaga tomicus

El Consell Comarcal ha creat l'Agència de Boscos del Maresme, un nou servei per donar suport tècnic i col·laborar amb els ajuntaments i associacions de propietaris en la preservació de la massa forestal que es troba greument afectada pel canvi climàtic i l'acció destructiva de plagues com el Tomicus. Aquest escarabat és la gran preocupació i el nou òrgan, que té com a objectiu la gestió sostenible de la zona forestal per a adaptar-la al nou model de bosc a què ens aboca el canvi climàtic i la prevenció d'incendis, s’ha marcat com a principals fites aconseguir més recursos econòmics i altres accions per aturar la seva propagació. La creació d'aquest nou servei que també tindrà altres àmbits d'actuació, com la preservació de les rieres.

En els darrers controls s’augmenta fins a 800 hectàrees l’extensió de pi pinyer greument afectada per l'acció de l'escarabat Tomicus, situant-se entre Dosrius/Argentona i Sant Pol de Mar la zona de màxima concentració.

Tot i això, la seva expansió cap al Maresme Nord està sent força ràpida i, si no hi ha actuacions d'urgència, en un parell d'anys la plaga arribarà als municipis de La Selva. L'escarabat s'està enfortint per la manifesta debilitat dels pins pinyers, situats en zones on durant anys no s'ha fet gestió forestal i per les variacions climatològiques: augment de temperatures i sequera.

Tomicus Llavaneres

Primeres actuacions

La implicació de la Generalitat i la Diputació, amb aportacions extraordinàries, ha permès començar a actuar extraient i retirant pins morts. Aquests ajuts, però, només han permès intervenir en un 10% del territori afectat. El Consell Comarcal considera que els boscos del Maresme estan vivint, en paraules del president Miquel Àngel Martínez i Camarasa, "una situació d'excepcionalitat que requereix mesures excepcionals". Ha afegit que "si no som capaços de controlar la plaga en un temps prudencial, no només perillaran els pins pinyers del Maresme". Davant d'això, "el Consell Comarcal  posa l'Agència de boscos a l'abast dels ajuntaments, les associacions de propietaris, la Generalitat i la Diputació per facilitar una actuació coordinada en el territori i buscar el màxim de recursos".