Com actuar davant la presència de la vespa asiàtica?

Un cop detectats els primers nius a Mataró, les possibilitats que n'hi hagi més són lògicament superiors

  • Redacció
  • Dimarts, 28 Agost 2018 11:03

Vespa Asiàtica

La vespa asiàtica, coneguda també com a vespa velutina, és una espècia forana procedent del sud-est asiàtic. A Europa han trobat un clima ideal per al seu desenvolupament, abundància d’aliment i, el més important, no hi tenen cap enemic natural. Això l’ha convertit en una espècie invasora que es reprodueix i es dispersa per tot el continent ràpidament.A Catalunya es va detectar per primera vegada l’any 2012 a l’Alt Empordà, i quatre anys més tard se’n van localitzar 93 nius en les comarques del nord de Catalunya. És per això que convé que entre tots estiguem alerta per detectar els exemplars de vespa asiàtica i frenar-ne així la ràpida expansió.

Són perilloses les vespes asiàtiques?

La vespa asiàtica no és més agressiva que l’autòctona ni les seves picades són més doloroses ni més perilloses. Només ataquen si es troben amenaçades; és per això que és important no acostar-se a més de cinc metres del niu. Però tot i no ser més perilloses per a la salut i el benestar humà, sí que ho són per a la biodiversitat i l’apicultura, ja que desplacen les vespes autòctones i durant l’època de cria cacen centenars d’abelles diàriament per alimentar les seves larves.

Com diferenciar una vespa asiàtica de la resta de vespes?

La vespa asiàtica es diferencia fàcilment de la resta de vespes que hi ha a Europa per la seva coloració fosca en pràcticament tot el cos, exceptuant una línia de color groc en el quart segment de l’abdomen. A més, és l’única vespa que té les potes fosques en la meitat anterior i de color groc en la meitat posterior.

Com detectar un niu de vespa asiàtica?

El niu de vespa asiàtica

Els nius estan formats per un material que recorda al paper maixé, elaborat a partir de fibra de fusta i la mateixa saliva de les vespes. Acostumen a trobar-se penjats a gran alçada en arbres, tot i que també és possible trobar-los en altres punts com a terra o en edificis. Són esfèrics o en forma de pera, i poden assolir dimensions de fins a 60 centímetres d’alçada.

Què fer en cas de detectar un exemplar de vespa asiàtica?

En cas de detectar un exemplar o un niu de vespa asiàtica, s’ha de procurar mantenir una distància mínima de cinc metres i no intentar capturar la vespa amb el risc de picada que suposa, ja que aquest tipus de vespes només ataquen quan se senten amenaçades.

Vespa Asiàtica

Quan es detecti un niu a la ciutat s’ha de comunicar a la Policia Local, trucar al 112 o al Servei de Salut i Consum de l’Ajuntament de Mataró (93 758 23 67 matins de 9h a 14h).Quan es detecti al bosc cal comunicar-ho als Agents Rurals, que en aquest cas són els encarregats de la destrucció dels nius (telèfon 93 561 70 00 Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. ).

No s’ha d’intentar capturar cap exemplar amb el risc de picada que suposa. Només en el cas que es pugui, sense córrer cap risc, es pot fer una fotografia de l’exemplar o niu i enviar-la per correu electrònic al Servei de Salut i Consum de l’Ajuntament Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .