ERC s'esborra d'un possible govern amb el PSC i CiU

Es mostren decebuts amb els negociadors dels partits "en la línia de la vella política"

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 09 Juny 2015 13:27

ERC valoració eleccions

ERC no formarà part de l'únic pacte de govern que podria haver tingut majoria al saló de plens, el tripartit amb PSC i CiU. Els quatre regidors republicans han comparegut aquest dimarts per tancar la porta a aquesta possibilitat i declarar-se decebuts amb el caire que han agafat les negociacions amb socialistes i convergents. "El PSC no ha volgut fer cap gest en la línia del procés i la idea de nou país i amb CiU no hem pogut parlar de la ciutat sinó que només han posat organigrames sobre la taula, això és la vella política", explicava Francesc Teixidó. Esquerra ha repetit que "garantirem la governabilitat facilitant grans acords i parlant de tot però ho farem des de l'oposició". Pels republicans "potser som ingenus per haver pensat que podríem deixar de banda el tacticisme polític" i el seu alcaldable assegura que "nosaltres no hem pogut parlar de la ciutat, del relat, del projecte".

El partit amb el que més ha pogut parlar ERC és, òbviament, el PSC. "Compartim força aspectes del nostre programa perquè tots dos som partits socialistes però també hi ha hagut aspectes en què hi ha hagut friccions per maneres de veure les coses diferents com amb el tema de la nova ciutadania", explica Teixidó. Amb els socialistes, doncs, el que ha acabat tancant la porta d'un acord ha estat el tema nacional. Segons ERC el PSC s'ha negat en rodó a "fer algun tipus de gest en la línia del nou país, que no els hagués costat gens". Els republicans plantejaven aspectes com sotmetre la incorporació de Mataró a l'Associació de Municipis per la Independència a una consulta ciutadana, declarar la lleialtat al Parlament de Catalunya amb l'horitzó del 27-S o complir l'acord de Ple de pagar els impostos locals a l'agència tributària catalana. Cap d'aquests "gests" com reitera Teixidó en anomenar han rebut el beneplàcit dels socialistes. "Sense un esforç d'un PSC menys lliure que en altres èpoques nosaltres no podem entrar en un acord", explica Teixidó.

Negociacions difícils
Les negociacions d'una coalició de tres partits de govern no ha estat fàcil i, de fet, no hi ha hagut cap reunió amb tots tres partits a la mateixa taula. ERC ha plantejat un document de bases programàtiques sobre el que, denuncia, no s'ha pogut avançar amb els dos partits, que han nomenat Esteve Terradas i Jordi Surinyach com a negociadors, PSC i CiU respectivament. Teixidó no ha volgut valorar la identitat d'aquests dos negociadors però sí que ha criticat la "vella política" en la que s'han basat les negociacions.

Amb un PSC sense cap viratge en l'aspecte nacional i una CiU que, sempre segons ERC, plantejava les negociacions "amb repartiment de carteres, àrees i càrrecs de confiança" els republicans s'esborren de l'equació. Mataró no tindrà tripartit amb les tres forces més votades, la sociovergència apareix com a única opció probable i ERC formarà part de l'oposició "sense renunciar, al contrari, a facilitar la governabilitat i fomentar grans acords".