Imprimir aquesta pàgina

Busquen consensos des de la minoria

El govern del PSC planteja en un document el full de ruta pel que queda de mandat i buscarà acordar amb el màxim de grups alguns dels grans projectes

Ciutat 2017, consensos

El PSC de Mataró entoma el repte de tirar endavant el govern de Mataró en solitari, plenament conscient de la seva precarietat numèrica. Són només 6 dels 27 regidors i a més es troben amb un bloc sobiranista que és obertament hostil a qualsevol proposta que dugui segell socialista. En els últims dies ha crescut la pressió independentista sobre els comuns locals –etiqueta que s'autoadjudiquen ICV-EUiA i la regidora no adscrita– per forçar una moció de censura que, de moment, segueix sent una escena remota.

Per no perdre la iniciativa política, els socialistes han posat sobre la taula un document que vol ser el full de ruta de l'any i mig que queda de mandat. Substitueix l'antic acord de govern signat amb CiU i és una velada aposta pels consensos en matèria de ciutat. El van presentar l'Alcalde David Bote i el Primer Secretari Juan Carlos Jerez, donant-li pàtina de ser "més d'esquerres" que l'antic document però sense tancar la porta a cap aliança. Com Prat de la Riba i Domènech i Montaner amb les Bases de Manresa, Bote i Jerez han traslladat als diferents grups aquestes 'Bases per Mataró'. La tàctica és generar amplis acords que permetin sobreviure el govern des de la seva sorollosa minoria.

Contactes amb els grups

El document és la base de la ronda de contactes que el PSC ha fet amb els grups municipals. No és cap secret que amb qui ha tingut més bona sintonia, d'entrada, és amb Ciutadans i el Partit Popular. Ja van ser els suports dels grans acords de fa un any en matèria d'ordenances i tenen números de repetir rol. Però al PSC pot no interessar-li dir amb una mà que intenta accentuar les polítiques a l'esquerra i amb l'altra signar acords concrets amb exactament el contrari.
Per això la cuina socialista ha fabricat un document que recull l'esperit del més de mig mandat passat i el propòsit de socialitzar l'obra de govern a partir de grans acords que comptin amb el màxim suport. El Pla estratègic Mataró 2022 és el paraigua més gran sota el que s'aixopluga aquesta tàctica si bé el document planteja com el proper pas més important la definició del pla especial del TecnoCampus-Districte del Coneixement que podria fer-se públic en les properes setmanes.

Les Bases de Mataró recullen l'obra de govern feta i es marquen com a objectiu mantenir la despesa social i fomentar el desenvolupament econòmic i l'ocupació. Uns objectius el màxim de compartits, creuen al PSC.

Ciutat 2017, consensos
Alguns dels consensos proposats al document de bases
Alguns aspectes que posa negre sobre blanc el document són refer el planejament urbà de tot el sector del Mataró Parc –obrint la porta a negociar l'ampliació– el projecte pla d'impuls de desenvolupament comercial del Centre històric de la ciutat o posicionar la ciutat com a referent de l'economia social.
En l'àmbit cultural apareix el nou projecte del Cafè Nou –però no se cita res de la Presó– i hi apareixen altres plans pendents de fa mesos com el de mobilitat, del Port o la reconversió de PUMSA. En aquests grans temes el PSC buscarà amplis acords. Té un any i mig fins a les pròximes eleccions.