Eleccions municipals: Què proposen els partits sobre economia i promoció de la ciutat?

Els partits que es presenten a les eleccions municipals de Mataró responen sobre els temes que preocupen a la ciutadania (4 de 4)

  • Redacció // Fotos: arxiu
  • Divendres, 17 Maig 2019 08:07

Ciutat 2017/2019, propostes polítics

Amb aquest reportatge, tanquem la roda de quatre edicions fent preguntes als partits polítics candidats a les municipals sobre temes que preocupen la ciutadania. Després de parlar d'urbanisme, convivència i seguretat, i habitatge i serveis públics, arriba el torn de conèixer què pensen sobre l'economia i la promoció de la ciutat.


Mataró va convertir-se en una de les ciutats industrials més importants del país al s. XX. Actualment, i a causa a les diferents crisis, la indústria presenta una realitat complexa i preocupant. Segons dades de l'abril, és la ciutat del Maresme amb més aturats (8.628 persones) i la sisena amb més taxa d'atur (13.74%).

A part, també preocupa quines iniciatives tenen per al sector del TecnoCampus, un referent a Mataró però amb un entorn que no acompanya i no acaba d'integrar-se a la resta de la ciutat.

Per últim, coneixem les idees que tenen per atraure turistes a la ciutat, si és que cal. En l'última dècada, el turisme a Mataró ha crescut un 50%, i ha superat els 52.000 turistes i les 158 mil pernoctacions a l'estiu.

Els partits responen...

Com reforçarien el teixit industrial de Mataró?

Ciutat 2017/2019, propostes polítics

PSC-CP: "Millorant els polígons industrials de Mataró. Ara hi estem invertint dos milions d’euros per posar-los al dia i fer-hi arribar la fibra òptica, entre altres coses."

Junts per Mataró:  "Treballant per la plena ocupació i per l’ocupació de qualitat. Crearem un cens de salut industrial, crearem l’oficina de transformació digital, potenciarem els polígons industrials, incentivarem la relació formació-empresa i recuperarem la marca Invest in Mataró."

ERC:"Concertant polítiques industrials amb sindicats, empresaris i TecnoCampus; reconvertint el teixit industrial i potenciant sectors emergents. Buscant inversions productives, millorant infraestructures als polígons i facilitant noves activitats (fiscalitat i tràmit de llicències)."

Volem Mataró-Alternativa: "Reforçant els eixos comercials dels barris, amb un estudi DAFO del teixit comercial seriós, potenciant el comerç de proximitat amb un acompanyament des de l’administració pública, mitjançant ofertes d’actualització i modernització per als petits autònoms."

Ciutadans: "Desenvolupant polítiques per finançar emprenedors i empresaris; crearem una xarxa de 'business angels' per atraure inversors, simplificarem tràmits i burocràcia per facilitar la implantació d'empreses i eliminarem les barreres reguladores que frenen el creixement empresarial."

PP: "Renovant els polígons, infraestructures vàries i la connexió a la xarxa. Agilitzant el procés de creació d'empreses, aplicant el sistema de declaració responsable i potenciant el servei de llicències. Estendre subvencions al programa Aixequem Persianes i implementar una Oficina d’Oportunitats per atraure inversors."

Cup: "Unificant criteris urbanístics, de fiscalitat i mobilitat en els polígons entre Dosrius, Argentona, Cabrera i Mataró. Limitant la proliferació d’usos residencials, terciaris (sobretot d’oci nocturn) en zones de polígons. Involucrar la indústria local en projectes singulars i d’innovació amb la complicitat del TCM."

Vox: "La nostra aposta serà decidida per readaptar les necessitats del sector i generar nous polígons perquè l'empresa que vol ubicar-se a Mataró o que necessita créixer no hagi de marxar a altres zones o municipis amb la repercussió econòmica i social que pot suposar això per la ciutat."

En Comú Podem: " Impulsarem plans de millora dels polígons industrials amb una visió integradora en l’entorn urbà. Millorarem els accessos, la mobilitat interna, la gestió de residus, els serveis a les empreses i a les persones."

Primàries Mataró: "Des de Primàries Mataró treballarem per fer emergir el talent local perquè arribi a tots els sectors de la ciutat, entre ells, l’industrial."

Tenen algun pla per al futur del TecnoCampus i el seu entorn?

Ciutat 2017/2019, propostes polítics

PSC-CP: "Crear el districte TecnoCampus, ampliar-lo cap a la IVECO-Pegaso, el port i el Pla d’en Boet i millorar-ne els accessos (tren i bus). Seguir negociant per l’edifici de Caixa Laietana i crear l’escola de formació continuada, una residència universitària i destinar el Vapor Gordils a empreses socials i cooperativa."

Junts per Mataró: "El TCM ha de ser el motor i centre del districte sociotecnològic de la ciutat, connectant la formació i empresa, port i ciutat. Crearem un àmbit regulatori específic per al districte, Plà Tecnocampus 2030, districte Living Lab, i el dotarem de serveis i diversitat, engegarem l'FP Dual i millorar els accessos."

ERC: "Una residència d’estudiants, estendre la influència del TCM per tot Mataró perquè sigui el motor d’innovació dels serveis públics i explorar la col·laboració amb GenCat per subvencions per als estudiants. Utilitzar l’edifici Bankia del Pla d’en Boet per a empreses que vulguin desenvolupar-se a la ciutat."

Volem Mataró-Alternativa: "Tenim diverses propostes. La primera és ampliar la reserva d’espais del Tecnocampus, crear espais esportius dignes on es puguin desenvolupar les competències educatives ofertes i crear un parc públic d’habitatge universitari, que formi part del campus."

Ciutadans: "Unirem el TCM a la ciutat amb la cessió d'equipaments municipals dins la ciutat, potenciarem les fires posant al centre empreses, universitat i professionals de Mataró per facilitar també la inserció laboral dels joves i millorarem l'àrea amb activitats esportives com a instrument de formació."

PP: "Millorar les connexions amb transport públic i els accessos, completar l’oferta formativa amb el Centre FP Comarcal, fidelitzar els millors estudiants i les millors iniciatives i finalitzar la urbanització del sector perquè es converteixi en un referent tecnològic."

Cup: "Aturar el creixement residencial del sector IVECO-Pegaso, millorar els accessos en transport públic. Proposem reaprofitar edificis com l’antiga Caixa Laietana, la Farinera, el Vapor Gordils o la Nau Minguell. Volem que Mataró, a través del TCM, sigui un territori d’innovació i creació i cooperativisme."

Vox:"El pla urbanístic ja està definit des de fa anys. Nosaltres creiem que falten places hoteleres i més oficines, i menys habitatges en aquest entorn que a poc a poc es convertirà en un barri d'importància determinant per a la ciutat."

En Comú Podem: "Treballarem perquè sigui una universitat pública i, mentrestant, incrementarem el nombre de beques per facilitar-hi l’accés a tothom. El parc ha de ser un pol d'atracció de talent, innovació i creació d'ocupació de qualitat."

Primàries Mataró: "Una de les idees és expandir el TecnoCampus a la resta de la ciutat, fent servir alguns dels diversos solars, edificis i locals buits que hi ha. L’objectiu és fer de la tecnologia el nou motor industrial i econòmic de la ciutat."

Com volen fomentar l’arribada de turistes?

Ciutat 2017/2019, propostes polítics

PSC-CP: "Cal treballar per un turisme de qualitat d’acord amb el sector. Mantenir Visitmataró com a finestra de promoció, convertir el centre i la façana marítima en motors de cultura i serveis i proposem un centre de congressos al port, per atraure  més visitants i fomentar el turisme de negocis."

Junts per Mataró: "Aprofitant la situació privilegiada i l’increment de recaptació de l’impost turístic, amb noves instal·lacions, replantejant Can Fàbregas, accions d’atracció local, facilitant les botigues Pop Up, portant referents comercials, Cinc Sènies turisme rural i potenciant el Parc Forestal i l’anella verda."

ERC: "Millorant el front marítim, recuperant l'N-II per als ciutadans, allargant la temporada de guinguetes i millorar el comerç i l'oci al port. Promovent esdeveniments esportius i fires turístiques, i treballant per l’oferta global de comerç urbà, gastronomia, cultura (conjunt Dolors), arquitectura (Coll i Regàs, Gaudí), Museus (Can Marfà) i Santes."

Volem Mataró-Alternativa: "Aglutinant tota l'oferta esportiva per atraure un turisme familiar i esportiu i optimitzant els recursos que tenim (esports aquàtics i front marítim, evitar caure en un turisme de borratxera, etc.). Falta un alberg juvenil i un altre càmping, més un parell d’hotels (durant tot l’any estem al 80% d'ocupació hotelera)."

Ciutadans: "Fomentant la ciutat com a atractiu turístic (cultura, platja...), augmentant l'oferta hotelera al front marítim. Millorant infraestructures (com Rodalies), reforçant la internacionalització de l'activitat amb el sector privat i captant nous mercats i potenciant el turisme rural i agroturisme."

PP: "Amb un nou model firal, amb espai multiusos i noves fires d'animals, gastronomia i esport. Posant en valor el nostre passat, convertint, com hem proposat, la Setmana Santa, un gran esdeveniment únic i consolidat, en  festa d’interès turístic, i apostant pel turisme esportiu amb noves i millors instal·lacions."

Cup: "Posant en valor aquests actius (naturals, arquitectònics i culturals) i aprofitant el potencial del TCM i la proximitat de Barcelona per atraure visitants amb valor afegit: congressos, estudiants, certàmens esportius. No volem competir per un turisme de sol i platja i batallarem per limitar els pisos turístics."

Vox: "La zona del Rengle és una oportunitat perduda per generar més places hoteleres en un entorn molt atractiu i que podia significar aïllar-lo de l'entorn residencial i serà difícil reconduir-la. Mataró necessita més places hoteleres i obrir d'una vegada la ciutat al mar, així com configurar una oferta atractiva de cultura, oci i descans vacacional."

En Comú Podem: "Fugint dels parcs temàtics, proposem un turisme responsable i sostenible. Promourem el turisme familiar, els allotjaments sostenibles i les activitats que posin en valor el patrimoni i el producte de proximitat."

Primàries Mataró: "Primer plantejaríem si Mataró ha de ser una ciutat turística, tenint en compte els problemes i avantatges que podria aportar per a la ciutat i els seus habitants. Si la resposta és que sí, nosaltres som partidaris de potenciar, en tot moment, els valors d’una ciutat a qui li convé un bon rentat de cara."