Imprimir aquesta pàgina

La biblioteca Pompeu Fabra acull la jornada "El cuidador del malalt d'Alzheimer: el malalt ocult"

L'acte ha estat organitzat per la Fundació Pasqual Maragall, l'Ajuntament de Mataró i Accent Social

Jornada de l'Alzheimer

La jornada 'El cuidador del malalt d'Alzheimer: el malalt ocult' ha sigut un acte de divulgació dirigit per la psicòloga Glòria Mas Vall-Llosera i s'ha centrat en els cuidadors professionals i no professionals de malalts d'Alzheimer de la ciutat de Mataró, especialment els d'Assistència domiciliaria.

Jornada de l'Alzheimer

La psicòloga Glòria Mas va destacar durant la seva intervenció que "cuidar algú és un repte per a tota la societat; el benestar del malalt depèn del benestar del cuidador i no hem d'oblidar les necessitats del cuidador." Sense el suport necessari, afrontar la realitat de tenir cura d'un malalt d'Alzheimer acostuma a desencadenar problemes físics i psicològics associats a l'estrès, l'ansietat, la depressió o la frustració: és el que es coneix com a síndrome de sobrecàrrega del cuidador o síndrome del cuidador 'cremat'.

A la jornada també hi va col·laborar Joan Carles Molina, Treballador Social d'AFAMA (Associació de Familiars del Maresme), que ha explicat els recursos que ofereix Mataró pels malalts i l'entorn del cuidador.

Jornada de l'Alzheimer

Com disminuir la sobrecàrrega que comporta la cura d'un malalt?

La jornada ha donat a conèixer els principals indicis que poden respondre a aquesta problemàtica i també tècniques de comunicació amb el malalt. Per disminuir la sobrecàrrega és important detectar-la com més aviat millor i procurar reconduir la situació. Amb això, la Fundació Pasqual Maragall afegeix que "s'ha de conèixer bé la malaltia i els seus símptomes, saber gestionar les pròpies emocions, demanar ajut quan es necessiti i trobar espais per a un mateix".