Mataró posa en mans de l'Agència de Salut Pública el confinament de diversos veïns positius de covid-19

Dos jutjats adverteixen al govern municipal que els ajuntaments no poden limitar drets fonamentals

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 23 Juliol 2020 16:29

Barris, cerdanyola

Mataró ha demanat a l'Agència de Salut Pública de Catalunya que es pronunciï sobre els confinaments domiciliaris de quinze persones positives de covid-19 que ha tombat la justícia, segons han indicat a l'ACN fonts municipals. En menys de 24 hores, dos jutjats contenciosos administratius de Barcelona no han ratificat dos decrets d'alcaldia que ordenaven l'aïllament i la quarantena obligatòria per a dos grups de sis i nou persones amb coronavirus. La mesura, dictada per l'alcalde, establia que havien de romandre al seu habitatge durant 14 dies des del moment en què el resultat del PCR va ser positiu. Els magistrats han advertit que els ajuntaments no tenen competències per limitar la llibertat de moviments, considerada un dret fonamental.

En menys de 24 hores, dos jutjats contenciosos administratius de Barcelona no han ratificat dos decrets d'alcaldia que ordenaven l'aïllament i la quarantena obligatòria

Primers brots detectats aquest juliol

Els fets es remunten al passat 12 de juliol quan la direcció executiva del sector sanitari del Barcelonès Nord i Maresme va informar el consistori que sis ciutadans de Mataró que residien en el mateix habitatge havien donat positiu en els test PCR. Posteriorment, el 16 de juliol, es va notificar un segon brot de nou persones més que també convivien junts en un altre pis. Tots dos nuclis de convivència tenien contacte entre sí.

Entre el 13 i 16 de juliol, les Àrees Bàsiques de Salut respectives, van comunicar a l'Ajuntament que aquestes unitats familiars havien de fer aïllament domiciliari. Així, van demanar a l'executiu local suport perquè poguessin portar-lo a terme, atès que es tractava de persones que necessitaven sortir a treballar per fer front a les despeses de menjar.

Poc després, una treballadors social va contactar amb les dues famílies i va oferir-los suport alimentari, d'higiene, medicació i maneig de residus. El mateix 16 de juliol el consistori va netejar i desinfectar les zones comunitàries de l'edifici amb un producte autoritzat.

Tot i les mesures, l'Ajuntament va detectar que afectats no estaven complint amb el confinament dictat. Així, van registrar-se entrades i sortides continues de les persones infectades. Per tot plegat, el 21 de juliol, l'alcalde de la ciutat, David Bote, va signar dos decrets d'alcaldia per ordenar l'aïllament i quarantena obligatòria d'aquests ciutadans.

El 22 de juliol passat, els jutjats contenciosos 3 i 12 de Barcelona va comunicar la seva decisió de no ratificar els decrets i van recordar l'Ajuntament de Mataró que els consistoris no tenen potestat per dictar mesures que signifiquin limitar drets fonamentals a les persones amb fins de protecció de la salut pública. A més, indiquen que l'administració competent és la Generalitat.

L'Ajuntament de Mataró ha decidir no recórrer la decisió dels dos magistrats del TSJC i ha deixat sense efectes els dos decrets. En aquesta línia, l'executiu local ha decidit traslladar el cas a l'Agència de Salut Pública, que és l'autoritat competent en aquesta matèria. Amb tot, fonts municipals han remarcat que en altres municipis "el jutge sí ha permès" a l'Ajuntament prendre aquesta mena de decisions. Alhora han indicat que en el cas de la capital del maresme fins hi tot "el fiscal hi estava d'acord".

Els dos nuclis familiars, a través del mediador, han fet saber a l'Ajuntament que renuncien al suport alimentari que se'ls hi ha proporcionat fins ara.

Nou decret llei

Per la seva banda, el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, ha lamentat que el TSJC consideri que l'article 3 de la Llei de Salut Pública de Catalunya no és suficient per justificar els confinaments i ha tornat a demanar "un decret llei que doni suport a aquestes iniciatives per restringir els moviments en cas que s'incompleixi el confinament".

Així mateix, ha assegurat que els serveis jurídics de la Generalitat "estan estudiant quina és al via per poder actuar davant d'aquests casos".