Imprimir aquesta pàgina

Els bars de Mataró, més enllà de les tapes

L’èxit de la ruta evidencia la potencialitat dels bars i restaurants de la ciutat

Ciutat 2014/2015, bars de mataró
Dilluns passat s’acabava la segona edició de la ruta ‘Mataró va de tapes’, 10 dies d’una oferta especial per part de diferents establiments de la ciutat, d’un altíssim ritme de vendes, vespres en què la tapa s’imposa fins i tot als sopars. Era la segona edició d’aquesta iniciativa del Gremi d’Hostaleria i a falta de les dades oficials, s’estima que la xifra de racions venudes podria pujar fins a les 20.000, fa un any va ser de 5.000 menys. El mateix Gremi reconeixia que havia “anat i molt bé” i es declarava content en espera de la valoració. L’èxit d’aquest format, a més, és tal que fins i tot alguns bars que no van participar de la ruta reconeixen un augment de facturació aquests dies. La demanda de les tapes, el fet d’anar i tornar fins a tastar-les totes i procedir amb tot el cerimonial –una butlleta que se signa, votant la millor– ha tornat a desbordar en hores punta alguns dels bars. Per això altres bars i restaurants acaben absorbint la molta demanda d’uns dies situats estratègicament a inicis de mes.

El Mataró va de tapes és un dels fills, al costat de la ruta de Gin-tònics o la primera fira gastronòmica, de la nova política empresa des del Gremi d’Hostaleria de la ciutat. En cosa de poc temps les iniciatives de dinamització han anat més enllà de les Jornades Gastronòmiques dels restaurants i han obert la porta a què el sector dels bars prengui protagonisme. Això, en paral·lel a l’aposta creixent pel turisme i l’atracció de visitants, ha posat l’accent a aquest sector com una de les potencialitats de Mataró. En la presentació del ‘Mataró va de tapes’ el regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, reconeixia “la força i l’empenta amb què el Gremi i tot el sector s’estan prenent la projecció de la ciutat” i el membre de la junta Marc Sans apuntava que “iniciatives com la ruta de tapes les fem sense buscar un gran benefici econòmic sinó com a iniciatives de promoció, és la resta de l’any que has de recollir el que sembres durant aquests dies”.

Política de promoció

Sans és una de les persones claus en aquest enfocament i sintonitza bé amb el que des de l’Ajuntament s’espera del Gremi. “A Mataró som com som i no creiem en nosaltres fins que una evidència ens ho demostra”, va dir. Els èxits de les dues rutes o de la fira avalen aquesta aposta i, de fet, fins i tot han estat unes victòries desbordants. Tant en el marc de la ruta de tapes com en la passada fira en alguns moments es va acabar el gènere. Un dels responsables que ha participat en el ‘Va de tapes’ ho té clar: “la gent està esperant a sortir de casa a la mínima i quan ofertes alguna cosa diferent és normal que vinguin en massa, fins i tot massa”. Fins i tot massa, quan mai és massa, òbviament posa la proa cap al pròxim gran repte del Gremi: consolidar aquestes apostes i fer que liderin encara més el rellançament del sector a la ciutat.

La bona salut de la restauració també és un cistell on, des de Promoció de Ciutat, es volen posar molts ous. Quan s’aposta per la Festa al Cel, el sector respon. Quan s’intenta calendaritzar les temporades dels aliments de proximitat es busca la involucració i quan el Gremi carbura idees de dinamització l’Ajuntament hi dóna suport explícit. El sector de l’hostaleria té bona salut, sobretot en aquells àmbits més freqüentats de la ciutat. La incipient recuperació econòmica sembla que es nota en el nivell de facturació, i la imatge de les terrasses plenes quan el temps ho permet, és la tònica dominant. El que falta ara és que quan no hi ha rutes de tapes no es noti la baixada: i aquí el fred actua inevitablement com a atenuant.

Ciutat 2014/2015, bars de mataró 2

 “Es podria fer un dia a la setmana durant tot l’any”
Alguns dels mataronins que dissabte 10 a la nit volien fer la ruta ‘Mataró va de tapes’ es queixavenw que tots els bars participants estaven “saturats”. En Sebas anava amb la família i uns amics i deia que “només hem pogut tastar la tapa en un dels bars, els altres anaven lents o directament se’ls havia acabat, sembla que ha mort d’èxit”. En Dani, en canvi deia que “és qüestió de paciència i de repartir-se els bars durant tots els dies, entre setmana es fa molt millor”. Un altre dels que esperaven tanda assegurava que “no és normal fer cua per una tapa, l’oferta podria ser un dia a la setmana durant tot l’any i no concentrar-ho en uns pocs dies. Opinions sobre la taula.