Contra els maltractaments a la Gent Gran

Guia per a l'actuació contra els maltractaments a les persones grans

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 08 Maig 2017 00:00

Ciutat 2017, guia territorial gent gran- maresme

El Maresme s'ha dotat d'una nova guia per evitar un mal cada cop més estès, el dels maltractaments a la gent gran. El protocol del Maresme estarà disponible per a tots els Ajuntaments de la comarca excepte Mataró, que ja disposa d'una guia d'actuació pròpia. Distingeix entre dos espais on les persones grans poden patir maltractaments: el domèstic i l'institucional. Estableix mesures d'actuació diferents en els dos àmbits.

La situació en l'espai familiar

Els estudis calculen que un 85% dels maltractaments viscuts per la gent gran es viuen en el camp domèstic i acostumen a ser situacions complexes que s'han de valorar tenint en compte el rol i la interacció de tots els membres de la família i implicats.

Vulneració dels drets en l'àmbit institucional

Per altra banda, el maltractament considerat de tipus institucional és el que té lloc en establiments, hospitals, centres sociosanitaris, centres de dia i residències. Es detecten en aquest àmbit maltractament per aïllament com a càstig, contencions físiques o farmacològiques no autoritzades, la infantilització del tracte o la privació de la intimitat, entre altres.

També risc de vulnerabilitat social o estructural
La gent gran també es veu sotmesa a delictes com l'estafa o el frau al carrer i als seus propis habitatges. Amb la guia territorial es vol donar visibilitat a la problemàtica i empoderar les famílies davant d'aquest tipus de situacions.