Nou Jutjat de Primera instància, especial per a ocupacions d'habitatges

El Departament ampliarà en el futur l'edifici de Tomás y Valiente per centralitzar-hi tots els jutjats de Mataró

  • Redacció
  • Dilluns, 24 Setembre 2018 08:42

 

 

 

 

Mataró estrenarà el pròxim 1 d’octubre el Jutjat de Primera Instància número 9 de la ciutat, que estarà ubicat al carrer de Josep Abril, número 24, on també hi ha el Jutjat de Primera Instància número 8. El Departament de Justícia ha dotat el nou òrgan amb el mobiliari necessari i una plantilla de nou treballadors, entre auxilis judicials, tramitadors i gestors processals. A banda, el jutge i el lletrat del nou jutjat són nomenats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Ministeri de Justícia, respectivament. 

Com a jutjat de primera instància, el nou òrgan s’ocuparà d’aquells casos que fan referència a la jurisdicció civil, que, per tant, no comporten penes de presó. Es tracta d’assumptes com ara conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques o ocupacions d’habitatges.

Precisament, el Ple de l’Ajuntament de Mataró va demanar l’any passat un nou jutjat a la ciutat per combatre les ocupacions injustificades d’habitatges.

Aquest nou jutjat de primera instància també podrà determinar la incapacitat total o parcial d’un individu i, fins i tot, designar tutors legals. En canvi, malgrat que li correspondria, no atendrà casos relacionats amb l’àmbit familiar –com ara divorcis, custòdies o adopcions– perquè Mataró ja disposa de dos jutjats especialitzats en aquesta matèria. 

 

 Ampliació de l’edifici judicial de Tomás y Valiente 

Mataró compta amb quatre seus judicials i 19 jutjats. L’edifici principal, propietat del Departament i ubicat a la plaça de Francisco Tomás y Valiente, acull una dotzena de jutjats, a més del Deganat, la Fiscalia, el Registre Civil, l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) i l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC). La resta de jutjats estan situats entre dos edificis del carrer de Josep Abril i un edifici del carrer de Casto Méndez Núñez, tots tres de lloguer.

Jutjats edifici

 
El Departament de Justícia té previst reformar i ampliar l’edifici de la plaça de Francisco Tomás y Valiente per ubicar-hi tots els òrgans judicials de la ciutat i centralitzar-ne l’activitat. Les obres d’ampliació es faran a la dreta i a l’esquerra de la seu, on actualment hi ha zones enjardinades. Aquest edifici compta actualment amb 8.000 m2, però amb l’ampliació passarà a tenir-ne 11.600. El projecte, però, no té encara data d’execució i està pendent de disponibilitat pressupostària. Les obres tindran un cost de gairebé 10 milions d’euros i una durada d’uns dos anys. 
 

Els quatre edificis actuals suposen 9.700 m2 d’usos judicials. Quan l’ampliació sigui una realitat, hi haurà un únic edifici d’11.600 m2 d’activitat judicial. És a dir, es guanyaran 1.900 m2 i les altres tres seus deixaran d’utilitzar-se. 

 Sense nous òrgans judicials des de fa vuit anys
La competència exclusiva per a la creació de nous jutjats i per a l’adjudicació de les places de jutge i jutgessa correspon al Ministeri de Justícia. A partir de la creació – una decisió que correspon al Ministeri de Justícia – la Generalitat en fa possible el funcionament proporcionant els professionals, la tecnologia i els edificis.  La posada en marxa d’aquests nous jutjats respon a la petició de creació de nous jutjats que el Departament de Justícia va fer al Ministeri de Justícia l’any 2015. Malgrat les reiterades peticions, el Govern espanyol no va aprovar-ne la creació fins després de dos anys. A excepció del Jutjat Penal núm. 2 de Tortosa (2014), des de l’any 2010 no s’ha creat cap nou òrgan judicial a Catalunya.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: