El Col·legi d'Arquitectes arxiva l'expedient en no detectar irregularitats en el concurs d'idees per a l'impuls del centre de Mataró

La relació professional entre l'arquitecte guanyador i un membre del jurat va finalitzar el 2014 i, per tant, "no hi havia incompatibilitat"

  • ACN
  • Dilluns, 07 Octubre 2019 08:31

Col·legi arquitectes reunió

La Junta de Govern del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) va acordar el passat mes de juliol per unanimitat arxivar l'expedient d'informació que va obrir a finals de 2018. L'objectiu consistia a "verificar" si s'havia produït o no alguna "circumstància incorrecta" en el concurs d'idees per a l'impuls del centre de Mataró després que es conegués que qui va ser designat com a representant del Col·legi en el jurat, Jaume Artigues, havia col·laborat en diversos projectes amb Jordi Henrich, l'arquitecte que va acabar guanyant el concurs.

La Comissió de Règim Disciplinari del COAC va considerar "que no s'havia donat una situació sotmesa a un règim d'incompatibilitat" perquè la relació professional entre els dos arquitectes va finalitzar el 2014 i que des de llavors no havien treballat plegats en cap més projecte.

Els antecedents 

El jurat del Pla d'Impuls al Centre de Mataró va declarar guanyador el passat 3 de desembre de 2018 el projecte presentat per l'arquitecte Jordi Henrich, que proposava convertir el centre de la capital del Maresme en un espai per a vianants, restringint el trànsit rodat al casc antic.

La polèmica es va iniciar quan el grup municipal d'ERC va alertar de la relació professional existent entre Henrich i el també arquitecte Jaume Artigues, membre del jurat del concurs en representació del COAC. Una relació professional que constava al currículum del mateix Henrich, tot i que després se'n va desdir adduint a una "manca d'actualització" ja que no treballaven plegats des del 2014.

En aquell moment, a ERC s'hi van sumar la resta de grups de l'oposició, fet que va donar pas a l'obertura d'un expedient per part del Col·legi d'Arquitectes, tot i que tant l'equip de Govern de Mataró com els dos arquitectes van defensar en tot moment la transparència del procés.

Sobre el fet que ambdós licitessin el 2018 a través d'una UTE al concurs per a la redacció del projecte d'urbanització d'una plaça al districte de Nou Barris de Barcelona (un dels arguments que es van utilitzar per posar en dubte la legalitat del concurs), Artigues va assegurar davant la Comissió de Règim Disciplinari que la seva participació va ser merament "curricular" i que a més no van guanyar el concurs.

Escoltades i analitzades les explicacions d'Artigues, la comissió va considerar "que no s’havia donat una actuació sotmesa a règim d’incompatibilitat atès que la interpretació de la normativa sancionadora ha de ser rigorosa i no admet analogies genèriques respecte d’altres situacions no específicament compreses dins el tipus infractor". Per això, va proposar l'arxivament de l'expedient.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: