Nova controvèrsia urbanística a Cirera

L’operació, aturada des de fa deu anys, preveu la construcció de 600 pisos al solar de l’Abanderado, en sis fases, però els promotors topen amb els veïns

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 25 Febrer 2016 11:27

Solar Abanderado

Els promotors del solar de l'antiga fàbrica Abanderado han presentat un projecte per iniciar-ne la construcció, prevista des de fa més de deu anys. Un símptoma de com el sector de la construcció podria estar revifant. Tanmateix, el projecte no està exempt de polèmica i, els veïns, que fa temps que esperen l'adequació del solar, aprofiten per reclamar més espais públics en un projecte que preveu construir centenars de pisos, a més de carrers i espais terciaris.


Tot plegat es remunta al 2005, quan es tramita l’expedient per requalificar els terrenys dels propietaris. Els més de 63.000 metres quadrats de sòl industrial del solar que havien ocupat empreses com l’Abanderado es van reconvertir en sòl residencial i terciari, cosa que va permetre iniciar la redacció d’un projecte que, amb una inversió total de 12 milions d’euros, pretenia connectar els barris de Cirera, Camí de la Serra i Molins, així com construir un parc i l’escola Marta Mata, única inversió que sí que s’ha fet gràcies a la cessió dels terrenys per part dels promotors. A més a més, els propietaris volen construir 600 habitatges al sector de Cirera.

Plànol Cirera

Inversió de 12 milions d’euros

La regidora d'urbanisme Núria Calpe recorda que va ser poc després que la bombolla immobiliària va esclatar, el sector de la construcció es va frenar i, en conseqüència, la iniciativa va quedar aturada. No va ser fins al 2011 que l’Ajuntament va aprovar el Pla de Millora Urbana del sector i va enderrocar dues de les naus de la zona, en les quals s’hi havien declarat incendis. Tanmateix, no ha estat fins ara que els propietaris tenen intenció de tirar endavant el projecte. Així ho reflecteix l’aprovació inicial de la Junta de Govern, que preveu que els promotors puguin desenvolupar les obres en sis fases, davant la impossibilitat de dur a terme una única inversió de 12 milions d'euros.

Són fases que s’acorden amb els propietaris, amb la voluntat de trobar un equilibri perquè “es realitzi el projecte de forma completa i d’acord amb les demandes de l’administració, al mateix temps que els promotors tenen marge a l’hora de recuperar les inversions i evitar que la càrrega financera que han d’assumir no sigui tan gran”, segons Calpe.
Així, cada fase podria durar uns dos anys i la construcció de cadascuna d’elles està subjecta a la venda dels pisos construïts en l’anterior, amb l’objectiu que “els promotors puguin recapitalitzar”.

Fases projecte cirera

“Primer, els espais públics”

És davant d’aquest plantejament que els veïns dels tres barris implicats es volen fer sentir. Si bé han presentat al·legacions en totes les fases del projecte, ara consideren que és el moment idoni per exigir garanties. Segons les associacions veïnals, “el més previsible és que facin els primers 200 pisos, i que l’execució del projecte s’aturi ‘sine die’ i sense les zones públiques”.

De fet, en la redacció inicial del projecte, la construcció del parc que s’ha d’incloure a la zona no està previst fins a la quarta fase, malgrat que en les anteriors sí que s’obre, per exemple, un carrer que connecta el barri de Cirera amb el del Camí de la Serra o s’arreglen les zones properes a l’escola Marta Mata i el tanatori. Per això el moviment veïnal reclama “prioritzar les obres d’urbanització de les tres zones verdes i els carrers”. Una demanda que l’Ajuntament contempla i que, en paraules de Calpe, “s’està treballant per avançar-los a les primeres fases".  

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: