Mig any d'obres per renovar les cobertes del Centre Catòlic

L'Ajuntament qualifica d'equipaments la pastilla de la Sala Cabanyes, el Balmes i la Gàbia dins el pacte pel Cafè Nou i el Pati

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 15 Maig 2017 17:26

Obres Sala Cabanyes

L'episodi final del serial històric sobre el Cafè Nou està a punt de concretar-se. El Centre Catòlic inicia obres estructurals a les cobertes de les seves instal·lacions, que comprenen la Sala Cabanyes, l'escola Balmes i "la Gàbia" durant els pròxims mesos. Els treballs han d'acabar a l'octubre –per tant hi haurà Pastorets– i el cost total s'enfilarà per sobre dels 800.000 euros. D'aquests, 700.000 són els que surten del pacte sobre el Cafè Nou i el seu pati que es va signar posant fi a un conflicte de legitimitats entre Patronat de la Sagrada Família, Fundació Unió de Cooperadors, Centre Catòlic i Ajuntament de Mataró, ja fa quatre anys.

L'Ajuntament, a més, ja va completar l'actualització urbanística que permet qualificar d'equipaments la pastilla del Centre –que fins ara era terciària– i bescanviar qualificacions previstes inicialment, passant la zona verda al Pati del Cafè Nou i els usos terciaris a l'edifici de l'antiga Angeleta Ferrer, a la Plaça de Cuba. S'operarà doncs, a les cobertes de l'edifici però l'operació està ben fonamentada.

Obres Sala Cabanyes

Per a Antoni Blanch, president del Centre Catòlic, no hi ha dubtes: "són les obres estructurals més ambicioses de la nostra entitat". L'estructura i la coberta, malmesa, havia arribat a ser un maldecap important en forma de goteres o apuntalaments. Ara el continent s'arranjarà quasi per complet, aplicant materials més moderns per assegurar dècades de funcionament per al Centre Catòlic. Assegurant els sostres i qualificant la pastilla urbanística, deixa clar Blanch, "queda clar que aquí ningú venia a especular ni tenia més interessos que assegurar els usos que ja tenen actualment aquestes instal·lacions".

 

Les obres

Les reformes s’executaran per fases. La primera etapa serà la coberta de la Sala Cabanyes, que es retirarà i es construirà de nou. Aquesta serà la part més complexa de les reformes, amb una actuació a la coberta del teatre, on s’instal·larà una gran bastida. Per aquest motiu, en els darrers dies ja s’ha buidat l’escenari i el pati de butaques del teatre. A partir del 22 de juny, quan hagi finalitzat el curs escolar, es procedirà a la reforma de la coberta de la pista de bàsquet i del segon pis de l’Escola Balmes. A partir del mes d’agost s’actuarà a la Saleta per reforçar-ne el terra. Durant tot el procés de reformes s’aprofitarà per reparar les cobertes de teules, força malmeses a tot l’edifici. Les obres a les cobertes comportaran una sèrie d’arranjaments tècnics fruit del desmuntatge de les teulades.

Una segona fase de les obres, que per ara no és més que una aspiració o somni per a la gent del Centre Catòlic, implicaria guanyar un pis soterrat i fer una reforma integral de l'interior del teatre. De moment, però, és un esborrany d'intencions i poc més.

"Tancar el cercle"

La regidora Núria Calpe explicava l'operació urbanística feta, per qualificar d'equipaments la pastilla del Centre Catòlic assegurant que "hem adequat el planejament per consolidar els espais que ja tenim en un punt tan important de la ciutat i d'aquesta manera la ciutat no hi perd res de res". En un futur el Cafè Nou –pendent de fons europeus– ha de ser un centre de promoció turística amb altres usos culturals i la Presó ha d'esdevenir l'Espai dels Artistes. Calpe definia l'entesa per aquestes obres, que el Centre Catòlic afrontarà gràcies al pagament fraccionat dels 700.000 euros al que l'Ajuntament es va comprometre per compensar la cessió del Pati i el Cafè Nou com "una manera de tancar el cercle de forma molt satisfactòria per a la ciutat, mantenint els equipaments".