Mataró Dansa, un projecte de ciutat

El foraster. Article d'opinió.

  • Dilluns, 26 Octubre 2015 10:42

Mataró Dansa

El passat 11 d’octubre em vaig desplaçar al Teatre Monumental. Mataró és una ciutat amb una varietat cultural espectacular. La seva pròpia gent ho demostra tot fent actes com el del passat diumenge 11 d’octubre. Mataró Dansa ha demostrat ser un projecte que, malgrat néixer d’una entitat privada, s’ha fet de ciutat. Prova d’això és l’exhibició, en un mateix espai, de les diverses entitats i grups mataronins que treballen la dansa d’arrel: Dansaires d’Iluro, Sala Cabanyes, Mestres del Gai Saber i Bastoners de Mataró.

A Mataró tothom coneix qui és en Robafaves, Les Santes o bé els Pastorets i és precisament per això que calia un nou impuls a la dansa tradicional. “Mataró Dansa” és aquest nou impuls. Així doncs, en aquest espectacle es pogueren veure balls emblemàtics de la ciutat com la Polca de les Pedretes (que s’executa durant les festes del Nadal) i el ball de Pescadors (que es fa per la festivitat de Sant Simó). També hi havien altres balls recuperats, tot i que reformulats, des de fa relativament poc com el Ball de Gitanes i el de Bastons.
A més, es va recuperar el concepte del Ball a Plaça i els Balls Vuitcentistes, que són aquells de caràcter col·lectiu que feien els nostres avis, rebesavis, etc. En aquest sentit cal destacar que la comarca del Maresme ja fa temps que treballa per recuperar els seus balls més tradicionals: Sant Vicenç de Montalt amb el Ball a Plaça, Teià amb els Vuitcentistes... Així doncs, Mataró és un exemple del corrent que està vivint el nostre país de recuperació de part dels seus orígens.

Que Mataró continuï dansant! Mataró Dansa!