Imprimir aquesta pàgina

Set artistes de Mataró exposaran conjuntament a Nova York

La mostra està produïda per Lluís Bassat i inclou obres de Josep M. Codina, Rosa Codina-Esteve, Jordi Prat, Josep Serra, Perecoll, Marc Prat i Ramon Manent

Artistes mataronins a Nova York

El bo i millor de l'art mataroní viatjarà el mes de març a l'Instituto Cervantes de Nova York. Set artistes de la ciutat exposaran conjuntament per primera vegada i ho faran amb peces creades expressament per a la ocasió. L'exposició està produïda pel Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró –Ajuntament de Mataró i Fundació Bassat–, i impulsada pel mateix Lluís Bassat. La mostra estarà formada per onze obres de Josep M. Codina, Rosa Codina-Esteve, Jordi Prat, Josep Serra, Perecoll, Marc Prat i Ramon Manent. Segons Bassat, la qualitat de les peces és "extraordinària". Després de la inauguració a la ciutat de les llums, la mostra viatjarà pels EUA i quan acabi el circuit quedarà de manera permanent a la ciutat de Nova York.

Artistes i promotors coincideixen a destacar la importància de fer viatjar l'art contemporani mataroní de forma conjunta.

"És una forma d'avaluar el que s'ha fet a nivell artístic a la ciutat", assenyala un dels integrants de la mostra, Perecoll, que assegura que a Mataró ha sorgit una "generació importantíssima" a l'estela de noms com Josep Maria Rovira Brull o Eduard Alcoy.

L'alcalde de la ciutat, David Bote, veu l'exposició com una oportunitat per situar "Mataró al món". La iniciativa, assegura, està "alineada" amb l'aposta estratègica de la ciutat per promoure el talent local i "Nova York és una capital cultural de primer ordre", es felicita el batlle.

La majoria de les obres que viatjaran són quadres abstractes, a excepció de les dues fotografies de la Nau Gaudí que presenta el fotògraf Ramon Manent. L'espai, seu del Museu d'Art Contemporani de Mataró és considerat el "km.0" de l'obra de Gaudí i el paraigües sota el qual s'aixopluga l'exposició neoyorkina.

Llibertat total

Els artistes, ha explicat Bassat, han tingut "total llibertat" a l'hora de crear, amb l'única limitació de les dimensions. Tots els quadres han de fer 100x81 cm, el que s'anomena '40 figura'. A més, els artistes han tingut l'opció de fer dues peces o una de sola, ajuntant dues teles. En total, dels set artistes, hi haurà onze obres.

Un dels que ha optat per fer una única pintura més gran és Perecoll, que ha volgut traslladar a la pintura el món de xarxes que li suggereix Nova York. 'Nets' –xarxes en anglès– és un quadre que forma part de la popular sèrie 'Negre sobre negre' de l'artista. "Nova York és un lloc ideal per fer aquest concepte de diferents forats i formes", assegura.

Oportunitat única

Altres artistes, com Rosa Codina-Esteve o Jordi Prat, que encara no han revelat en què consisteix la seva obra, consideren l'exposició als EUA com una oportunitat per a la seva carrera. "Ser aquí és una punxada d'ànim", assegura Codina, que es felicita per exposar també per primer cop amb el seu fill Marc Prat.

Per la seva banda, Jordi Prat descriu el fet de formar part de la selecció d'artistes que viatjaran a Nova York com el fet de "pujar una planta de cop", quan la seva feina normalment es basa en créixer "graó a graó". A més, la mostra de Bassat, assegura, "no és una exposició col·lectiva normal".

Torres Garcia, 'artista convidat'

En aquest sentit, segons ha detallat l'impulsor de la mostra, Lluís Bassat, es preveu que a més de les onze obres mataronines, l'Instituto Cervantes exposi també durant el mes de març una peça de Joaquim Torres-Garcia, cedida per la família i a mode d''artista convidat'. El pintor uruguaià va viure una temporada de la seva vida a Mataró i les seves col·laboracions amb Gaudí també el vinculen amb la capital del Maresme.