El cinquè aniversari del Ball de Gitanes consolida la cita i l’obre a nous públics

L’acte fa un repàs crític a la història de Catalunya i crida per la independència

  • Mireia Biel
  • Dimarts, 04 Març 2014 11:41

Ball de Gitanes

La cita del dissabte al matí és, sens dubte, amb el Ball de Gitanes. Any rere any, des de la seva recuperació, han despertat l’interès de més gent. La vistositat dels vestits i el dinamisme dels balls captiven un públic cada cop més divers. Aquest ball tradicional, que a Mataró es va perdre fa més de 90 anys, s’obre a tots els públics i intenta captivar els més joves.

Però l’edició d’aquest any va venir marcada per la desaparició del padrí del Ball de Gitanes de Mataró, Joan Serra, a qui van dedicar la ballada, així com unes paraules de record.

L’Associació cultural i d’esbarjo Mestres del Gai Saber va sortir del carrer Bonaire en cercavila acompanyada dels Diables Atabalats de Cerdanyola i els balladors de Blanes, així com per un convidat molt especial: mossèn Biscúter. Tots ells van saltar a la plaça Santa Anna, davant la mirada atenta del públic. Van interpretar, com en altres edicions, el repertori complet de balls tradicionals: des de l’entrada a Galop fins al Xotis, passant per la Polca i l’Americana, un ball típic dels indians. 

Ball de Gitanes

Crítica política

Amb la Principal de la Bisbal brodant els temes, la plaça es va guarnir amb ventalls gegants i, per segon any consecutiu, el gat de les velles va construir un fil conductor per introduir els balls. Uns balls que van venir precedits per una escenificació còmica, però no per això menys crítica amb la història de Catalunya. El relat va servir per posar de manifest el seu descontentament amb la situació política del país i es va fer una picada d’ull més que explícita a la demanda d’independència de Catalunya. 

Ara fa cinc anys es va recuperar el Ball de Gitanes i ja en fa quatre que es fa per Carnestoltes. A cada edició s’hi han anat afegint detalls. Segons Eva Ribas, presidenta de l’Associació cultural i d’esbarjo Mestres del Gai Saber, “l’any passat es va aconseguir tot en matèria de recuperació de balls”. Ara, amb el ball ja consolidat, l’objectiu de l’associació és que “es doni a conèixer i que els joves i la ciutat en general se’l sentin com a seu”.