Care Santos, Premi Edebé de literatura juvenil

Per la seva novel·la ‘Mentida’ sobre un noi en una presó de menors

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 29 Gener 2015 13:03

La mataronina Care Santos

La mataronina Care Santos està en forma. Si el 2014 va ser Premi Ramon Llull amb ‘Desig de xocolata’ i una de les grans triomfadores del Sant Jordi, ara comença el 2015 guanyant el premi Edebé de literatura juvenil. Santos ha escrit a ‘Mentida’ una història sobre el tracte que reben per part de la societat els joves criminals. Santos explica que la novel·la sorgeix d'una preocupació que té de fa molts anys i és la forma en què la societat tracta els menors d'edat criminals. "La societat no accepta dir que no han tingut cap oportunitat i el seu entorn no ha estat bo i no han vist res més que els permeti tenir un altre codi de valors", apunta.

De fet, l'escriptora recorda que tot va sorgir de quan hi va haver una agressió al metro de Barcelona que va aparèixer als mitjans de comunicació. De fet, va buscar informació sobre l'agressor i sembla ser que va ser abandonat per la seva mare i va ser cuidat per un familiar que no estava mai present.

La història de ‘Mentida’
Mentida' es la història de la Xènia, una noia que estudia batxillerat i s'enamora, no pas d'un noi del seu entorn sinó sorgit d'Internet amb el qual comparteix la passió per la lectura. Intentarà una trobada, però la identitat del jove és falsa, no existeix, és mentida. Un paquet inesperat li revelarà la identitat del noi amb qui ha compartit les més intimes emocions. Prové de la presó de menors i conté la història d'un assassí. Santos ha explicat que ella veu que és víctima d'un engany, però entén que el noi tenia motius per dur-lo a terme. "Són motius que tenen a veure amb l'entorn on s'ha nascut i les possibilitats que un ha tingut a la vida i amb la possibilitat de ser d'una altra forma".