Torna a lluir la façana de la casa Coll i Regàs

S’han fet actuacions als esgrafiats, als estucats i a la coberta

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dijous, 01 Desembre 2016 11:25

Cultura 2014/2015, façana casa coll i regàs

La Casa Coll i Regàs, el gran atractiu modernista de Mataró, torna a lluir la seva façana amb tota la seva esplendor després d’haver estat uns mesos tapades, per a dur-hi a terme un seguit d’actuacions per restaurar-la.  Tot i gaudir d’un molt bon estat de conservació, el pas del temps i la falta de manteniment van propiciar necessitats d’actuació. Des de principis d’any, s’han realitzat diverses intervencions amb l’objectiu de recuperar l’esplendor de l’edifici original i per això s’han tractat patologies existents tant a la façana com a la coberta.

Restablir l'original

Així doncs, s’ha pogut restituir el motiu ornamental original dels esgrafiats, gràcies a la plantilla que es conserva i, de fet, s’ha pogut reproduir molt fidelment mitjançant tècniques artesanals. Així mateix, el procés de restauració ha incidit en els estucats de les parets interiors de la façana.

Unes obres controvertides
La Casa Coll i Regàs és un edifici modernista de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch de l’any 1898 i que és Bé Cultural d’Interès Nacional. Les obres de restauració van iniciar-se a principis d’aquest 2016, amb l’objectiu de què “llueixi i tingui les portes obertes com el que és, una obra d'art més que no pas una casa”, com va remarcar el president de la Fundació Iluro, Pere Carles Subirà. 

A mitjan febrer, tanmateix, un seguit de crítiques per com s’estava actuant sobre els esgrafiats de la façana van obligar la fundació, gestora de l’edifici, a sortir al pas i defensar la tasca que l’equip de l’aparellador Joan Fèlix Martínez estava fent: "les tècniques que s'utilitzen són les mateixes que es feien antigament, la qual cosa permet rehabilitar la façana sense modificar les característiques ni la qualitat del revestiment".

Reivindicar Puig i Cadafalch

A la figura del mataroní Josep Puig i Cadafalch no se li ha donat la importància que es mereix. Aquesta reflexió es repeteix de forma periòdica, però les obres de rehabilitació puntual a la Casa Coll i Regàs poden ser el desllorigador que permeti, sobretot a Mataró, rendibilitzar millor la figura d'un dels mataronins més il·lustres de la història.
Les obres a la casa mataronina es van iniciar després que també s'hagi començat a restaurar la casa d'estiueig del mateix Puig a Argentona i, a això, cal sumar-hi que el 2017 es commemoraran 150 anys del naixement de l'arquitecte i polític. Mataró vol jugar fort en aquesta commemoració.