Denúncia inoperativa

‘"En la sombra", de Fatih Akin (Alemanya, 2017)

  • AMIC // Foto: cedida
  • Dijous, 15 Març 2018 11:29

Cinema 2017/2018, en la sombra

El cineasta alemany d’origen turc Fatih Akin retorna a la nostra cartellera amb ‘En la sombra’. El film aposta per un format de thriller melodramàtic al centrar-se en una dona, Katja Sekerci (Diane Kruger), que perd el seu marit, Nuri (Numan Acar), ex-convicte d’origen kurd, i el seu fill, en un atemptat a Hamburg. Tenim una primera part marcada pel dolor i el sofriment de la dona, aclaparada pel dol, enfonsada en la tragèdia, que la porta fins i tot al consum de drogues per poder oblidar, en un camí d’autodestrucció personal. Aquesta tragèdia personal la porta inclús al llindar del suïcidi, salvada només per la detenció dels principals sospitosos.
‘En la sombra’ és un film que pretén plantar cara, que busca la provocació, tot per estimular la reflexió sobre la violència racista contra els immigrants o els refugiats.
Però la presa de posició final del film de Fatih Akin anorrea per complet qualsevol esperit d’aprofundiment del tema per caure en el pur maniqueisme.  Tot i la discutible proposta d’Akin, a ‘En la sombra’ queda la intensitat i el nervi del director turc-alemany en alguns passatges. I, sobretot, deixa una gran actuació de lluïment de la nord-americana Diane Kruger en el seu primer paper en el cinema alemany, una feina reconeguda amb diferents premis, com el del Festival de Cannes.