L’eufòria del “No n’hi ha prou”, a L’Altre

L’exposició de Ramon Casacuberta es podrà veure fins al 30 de juliol al cafè cultural de Can Xammar

  • Neus Masnou // Fotos: Daniel Ferrer /cedides
  • Dijous, 04 Juliol 2019 11:12

Cultura 2019, expo ramon casacuberta

 “Commemorar els 60 minuts més febrils i desenfrenats de la nit santera”. Així es pot resumir l’exposició fotogràfica de Ramon Casacuberta que actualment, i fins al 30 de juliol, es pot veure a L’Altre, Cafè Cultural. Un conjunt de fotografies que busca, ara que ja són a prop, fer venir salivera de Santes.

La motivació per crear l’exposició a Casacuberta li neix d’una curiositat particular per Les Santes i, en concret, pel “No n’hi ha prou!”. En Ramon no és de Mataró i explica que, quan va viure la festa per primer cop fa uns anys, li va sobtar molt com els mataronins li atorguessin “un valor quasi místic”.

Les Santes, de prop i al natural

Casacuberta, en la seva trajectòria com a fotògraf, sempre ha procurat trobar-se rodejat d’espectacles, esdeveniments, música... Tot en relació amb un mateix factor: les persones. En aquest sentit, el “No n’hi ha prou!” era un moment ideal per ser fotografiat; Casacuberta afirma que l’ha interessat especialment captar “la interacció de la gent amb les figures, l’eufòria i el desenfrè”. La importància de l'exposició no recau en l’acte, sinó en les reaccions genuïnes dels assistents.

La naturalitat ha estat una de les característiques fonamentals per al fotògraf. Casacuberta assegura que, tot i les dificultats tècniques, “els actes nocturns tenen la part positiva que la gent no està gens cohibida per la càmera i és fàcil interactuar amb ells”. Perseguint aquesta mateixa naturalitat, l’artista ha decidit no fer servir el flaix de la càmera, sinó la llum dels fanals de l’Ajuntament. Una decisió amb la qual pretén “no falsejar l’escena i no crear cap realitat diferent a la d’aquell moment”.

A més, gràcies al fet de treballar per a Mataró Audiovisual l’any passat, Casacuberta es va poder situar a primera línia de la festa i fer fotografies de les figures i de la gent des de ben a prop per poder “captar-ne l’essència”. Es tracta d’un estil inspirat en Jordi Cohen, fotògraf que ha publicat una recopilació de fotos de la Patum de Berga, en el llibre 'Aligats'.

Es tracta de la primera exposició del jove fotògraf

Cultura 2019, expo ramon casacuberta

Un principi emocionant

És la primera exposició del fotògraf i explica que la temàtica té un valor personal per a ell. Mataró ha estat el lloc que ha acollit “la seva emancipació i creixement personal”, quan va venir des d’un poble prop de Vic fins a la ciutat per a estudiar al TecnoCampus. Ha decidit quedar-se a viure a Mataró i sent molt arrelada la Festa Major d’aquí, que el va sorprendre des d’un primer moment.

Es tracta d’una exposició fotogràfica emocionant de per si, ja que s’ha buscat captar les reaccions de la gent i fer un homenatge a una cosa tan important per als mataronins com Les Santes. Casacuberta ha decidit fer-ho representant un acte molt significatiu en què, justament, les persones exclamen que no volen que s’acabi la Festa Major.

La decisió de situar les fotografies en un ambient com és un Cafè Cultural fa que l’exposició sigui propera a la gent i es converteixi en una part més de la festa major i de la seva gent. De fet, és probable que més d’un s’hi trobi retratat per sorpresa.