La Romería Rociera redistribueix les casetes al Parc Forestal

La cita ineludible es preveu amb una assistència similar a la de l’any passat

  • Mireia Biel / Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 07 Juny 2013 00:00

Cultura, Festes, Romería Rociera

L’edició del 2013 de la Romería és ja a tocar i enguany té com a novetat la redistribució de les casetes al Parc Forestal, ubicació que es va recuperar l’any passat. La Casa d’Andalusia, organitzadora de l’acte, preveu una bona assistència, similar a la de l’any passat. El nou repartiment de les casetes farà guanyar dinamisme a una festa que no varia el seu tradicional programa d’actes tot i que sí perd un servei que tradicionalment gaudia de bona acceptació: l’autobús de diumenge fins al Parc.

Nova distribució

L’edició del 2013 de la Romería Rociera no compta amb gaire novetats sorprenents. L’any passat, la FECAM va alertar de la divisió en dos de la festa per “la ubicació de les casetes al Parc Forestal”. Per això, van demanar a la Casa d’Andalusia, entitat organitzadora, que “repensi l’espai per repartir millor l’espai”. I precisament enguany, Ajuntament de Mataró i Casa d’Andalusia han redistribuït les casetes “en un nou repartiment que beneficia el desenvolupament de la festa”. Així, quedarà un espai més gran a la part superior del Parc, d’on s’han retirat dues casetes per col·locar-les a la part inferior i aconseguir que la festa guanyi dinamisme.

Bona participació, malgrat tot

Luque valora molt positivament la participació de totes les entitats que seran presents a la Romería del proper cap de setmana perquè “l’actual moment econòmic complica les coses i bo i així la gent s’ha animat a seguir participant”. En el mateix sentit, també es mostra convençut que “el públic respondrà, sempre que faci bon dia” i preveu que les xifres d’assistència seran similars a les de l’any passat, quan es va superar les 20.000 persones.

Si diumenge dia 2 la Romería ja va iniciar-se amb la missa, aquest divendres, dissabte i diumenge seran d’activitat frenètica. La pujada al Parc Forestal i l’acampada dels romeros serà el punt d’inflexió de la celebració, quan tot comenci. Dissabte vindrà marcat pel Festival de Cant i Ball Andalús, mentre que diumenge es farà la tradicional i matinera ofrena floral a la verge del Rocío, seguida de la sortida en Romería i la posterior missa. I per últim, el plat fort, la segona jornada del Festival de Cant i Ball Andalús que posarà el punt i final a la festa amb l’acomiadament de la verge.

Cultura, Festes, Romería Rociera

Frec a frec amb la FECAM

El retorn de la Romería al Parc Forestal l’any passat va comportar una polèmica entre la Casa d’Andalusia, organitzadora de la trobada, i la Federació d’Entitats Culturals Andaluses (FECAM) perquè aquesta última va criticar la ubicació de les casetes “perquè semblava que hi hagués dues romeries diferents” i va reclamar que “es repensés l’espai a repartir”, aspecte al qual s’ha donat solució.

El president de la FECAM, Beni Jurado, lamenta que “la Casa d’Andalusia no vulgui que entrem a formar part de l’organització”. Una consideració que Luque rebat ja que es distancia de “qualsevol polèmica al voltant d’un acte que organitzem nosaltres”. Malgrat que Jurado assegura que “volem que aquest sigui un any modèlic on es respiri unitat i harmonia entre totes les entitats”, també reclama “diàleg amb la Casa d’Andalusia, que té vetada a la FECAM, així com també amb l’Ajuntament”. Segons la mateixa font, “el consistori no pot permetre aquesta situació en el disseny d’un acte que anomenen de ciutat”.

Consolidar l’espai de nou
La Romería Rociera es va celebrar al Camí del Cros entre el 2007 i el 2011, abans que el 2012 es recuperés el seu enclavament inicial al Parc Forestal i també el seu públic històric, que ronda les 20.000 persones per edició. De fet, el retorn a aquest espai, el més idoni i autèntic per a aquesta celebració, era un dels objectius de la Casa d’Andalusia. I és que el Camí del Cros havia fet perdre afluència de públic i no es va consolidar com a alternativa.

Cultura, Festes, Romería Rociera