Sant Joan, la nit més especial de l'any

En absència d'una gran revetlla popular, són els carrers i barris amb més història els que prenen el protagonisme del 23 de juny mataroní

  • Cugat Comas // Foto: arxiu
  • Divendres, 22 Juny 2018 09:14

Cultura 2018, revetlla de sant joanLa Nit de Sant Joan arriba aquest dissabte amb tota l'artilleria d'al·licients que la converteixen, cada any, en una de les cites més especials de tot el calendari. Inserida de ple en cap de setmana, és probable que l'absència de pont reforci el nombre de gent que no marxarà i que farà la Revetlla a Mataró, sigui en cases particulars, locals d'oci nocturn o en les diferents revetlles organitzades.

Una de les grans novetats d'aquest any és que Cerdanyola recupera la seva foguera

Per aquest any sí que ha augmentat la demanda de casetes de pirotècnia pel que el consum de petards s'espera que repunti. Les fleques i pastisseries enllesteixen les coques especials, el peix puja de preu i el cava s'ha de prendre ben fresc perquè la temperatura ja és estival. I, amb tots aquests ingredients, la ciutat fa festa al carrer. La gran nit mediterrània amb la platja i la guingueta, sovint, de teló de fons.

Cultura 2018, FLAMA DEL CANIGÓ

Petards, música, taules parades i sopar a la fresca. Són els ingredients de la jornada, consagrada també al protagonisme del mateix foc que encendrà la foguera del Carrer de Sant Joan al punt de la mitjanit –després de la Baixada de les Bruixes i abans de la dansa ritual al voltant– o a la Flama del Canigó. La seva arribada i rebuda es fa a totes les revetlles locals: a la que es fa a Rocafonda des de l'any passat, a la del carrer d'Altafulla, a la de Peramàs-Esmandies –històrica, que tanca la festa del barri– o la del propi carrer.

La platja serà en molts casos l'escenari escollit per allargar les hores de la nit més curta de l'any. És també la gran nit de les guinguetes i hi haurà, segur, expectació especial a Sant Simó on un grup d'animalistes vetllarà per la seguretat del niu de tortuga que hi ha.
A escala comarcal, Sant Joan també presenta cites especials a Vilassar de Mar, on és Festa Major, a Arenys de Mar on la Revetlla sempre és celebrada i, com a novetat, a Llavaneres amb una festa jove.

Cultura 2018, rocafonda-revetlla tarda