Les campanes, protagonistes de l'Estrena

Daniel Vilarrúbias és el protagonista de l'acte iniciàtic de Les Santes, després del qual l'Herald recorrerà el Centre per llegir la Proclama de la Festa Major

  • Cugat Comas // Fotos: arxiu Tot Mataró
  • Dimecres, 19 Juliol 2017 00:00

Cultura 2017, estrena

Els tocs de campanes, un dels elements indissociables a la Festa Major de Les Santes seran el tema sobre el qual dissertarà l'Estrena, dimecres 19. Coincidint de fet amb l'inici del toc de Novena, un dels propis d'aquests dies al Campanar de Santa Maria, el Saló de Sessions de l'Ajuntament acollirà l'explicació de Daniel Vilarrúbias sobre el sentit històric i vigent de les repicades, que a Mataró són especialment protagonistes en dies com la Barram o el 27 al matí.

Daniel Vilarrúbias és arxiver i historiador de l'art, a més de professor superior de violí pel Conservatori del Liceu. En el camp del folklore és fundador de la Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada i dins el món campaner, és membre de la Confraria de Campaners de Catalunya, ha donat diverses conferències sobre el tema, ha publicat alguns articles i ha assessorat diverses instal·lacions de campanes. Ha treballat com a director dels Museus de la Vall d’Aran i actualment és director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell. Amb aquest ampli bagatge, bo i els seus 38 anys, farà d'Estrenador de Les Santes del 2017, dimecres a partir de les sis de la tarda.

Cultura 2017, estrena
Daniel Vilarrúbias
L'Estrenador 2017 és arxiver, historiador de l'art i expert en campanes, tradicions i folklore

El ritual del 19 de juliol es completa, a més de l'Estrena, amb la Proclama de la Festa Major. És aquell moment en què l'Alcalde requereix la presència de l'Herald fent tocar el flabiol, melodia que després acompanyarà els cavalls del mateix Herald i les Trampes pels carrers de Mataró. Amb la bandera de la ciutat i el text encomanat per fer saber que s'acosta la Festa Major, l'Herald proclama la festa.

La Proclama de la Festa Major es farà davant de l'Ajuntament i es repetirà al Pati del Cafè Nou, la Plaça Gran i la Plaça de Santa Anna en un seguici en què també hi ha banderers. És una manera d'escampar als quatre vents que s'acosta el millor de l'any. Una manera d'anunciar la festa. Si és 19 de juliol, toca l'Estrena.

Cultura 2017, estrena
L'Estrena i la Proclama són els actes de més
protagonisme de l'Herald i les Trampes