El director que va dur El Bequetero a Mataró

Mor Santiago Vicent, mestre de la Societat Musical Mestre d'Orts de Gaianes durant més de 20 anys a Les Santes

  • Cugat Comas
  • Divendres, 13 Octubre 2017 12:29

Santiago Vicent dirigint la banda de Gaianes

Dijous va morir Santiago Vicent Molines, director històric de la Societat Musical Mestre d'Orts, més coneguda a casa nostra com 'la Banda de Gaianes'. Vicent va ser el director que va convertir la banda en un referent de les festes de moros i cristians del Comtat i l'Alcoià i, també, en l'agrupació que va introduir a Mataró els pasdobles més coneguts del Gustau Pacual Falcó com són El Paquito El Chocolatero i, sobretot, El Bequetero. En l'homenatge a la banda que es va fer el 2005 el propi Santiago Vicent assegurava que "han estat molts anys de venir, Mataró és com casa nostra".

A més de director, Santiago Vicent, conegut com "Xufla", era trompeta i un entusiasta de la connexió establerta entre Mataró, Cocentaina i Gaianes a través de la música.

Santiago Vicent a Mataró

La connexió valenciana

Santiago Vicent va ser el director de la banda de Gaianes entre 1976 i 1999. En cercles festers i musicals se'l considera la peça clau que va fer excel·lir en qualitat una banda d'un petit poble del Comtat alacantí. També va ser l'home amb qui la Comissió de Les Santes va entendre's perquè la Societat Musical Mestre d'Orts fos protagonista principal de la Festa Major mataronina durant més de 20 anys.  L’idil·li entre Gaianes i Mataró va néixer el 1980 quan membres de la Comissió de Festa Major mataronina buscaven una banda d’uns quaranta membres, de qualitat per poder abastar tots els actes de Santes pel que se’ls requeria. Joan Jordà, escriptor i mestre natural de Cocentaina ho recordava el 1999 en un article al diari Ciudad de Alcoy en el que relatava com des de Mataró se li havia fet l’encàrrec de proposar un nom. Jordà explica que no va dubtar en donar el nom de “Gaianes” però des de Mataró va haver-hi certa desconfiança en què la banda d’un municipi de menys de 400 persones fos capaç de fer el que es volia.

Per això, coincidint amb les festes de Muro, una delegació mataronina va anar a posar nota a la banda proposada i per això, explica Jordà en el citat article “tan a la Diana de matí com en el passacarrer del migdia hi havia un grup de barbuts que no deixaven de fer fotos, en un rigorós marcatge fotogràfic i auditiu, a la banda de Gaianes”. La jornada va servir per contrastar la vàlua dels músics de la Mestre d’Orts que en aquell 1980 ja estaven dirigits per Santiago Vicent, un entusiasta de les festes de moros i cristians, i amb els anys també de Les Santes. La pròpia Banda de Gaianes liderada per aquest músic i director va ser la primera que va tocar el Bequetero, pasdoble contestà, en el primer Desvetllament Bellugós.

Santiago Vicent a Mataró

Arrel de la última vinguda a Mataró de la Societat Musical Mestre d'Orts, el 2015 en el marc del denominat 'Any Bequetero', el propi Vicent va rebre emocionat a la seva casa de Gaianes el ram de la Geganta que se li va fer arribar de record.

Tot i l'avançada edat, sempre va mantenir la relació i l'estima amb la ciutat a qui va regalar un autèntic himne festiu.