La joia de la Corona: allò realment singular

La Missa de les Santes, de Mossèn Blanch

Cantaires Missa de Les SantesÉs probable que amb el creixement i la globalització de la Festa Major s'hagi difuminat, però la següent sentència és vertadera al cent per cent: allò realment singular de Les Santes per història i diferenciació és la Missa. Ras i curt. La majoria de festes majors tenen oficis religiosos. En alguns s'hi interpreten goigs. Però en cap altra festa trobem un element com la Missa de Glòria de Mossèn Blanch, una missa cantada de to operístic que data de 1848 –el mateix any del primer ferrocarril– i que s'interpreta única i exclusivament el 27 de juliol al matí en el decurs de l'Ofici de Festa Major. Aquí ve l'equívoc o la confusió que fa que molta gent ignori el que s'esdevé a dins de la Basílica durant ben bé tres hores. S'hi oficia una cerimònia religiosa, sí, però també i sobretot un cor popular i una orquestra professional interpreten aquesta peça musical que embolcalla tota la nau i fa les delícies dels presents.

Aquest és un dels dos actes que Mataró Televisió retransmetrà en directe: aprofiteu-ho!

La Missa doncs té dimensió cultural, és patrimoni de la ciutat i està singularment reconeguda amb menció pròpia dins el catàleg festiu de Catalunya. És el resultat de moltes setmanes d'assajos d'un cor que, cada any, dona el do de pit.

Cantaires Missa de Les Santes

Francesc Cortès al capdavant

Dirigirà tota la missa Francesc Cortès, un veterà d'aquesta escomesa. Els solistes seran Júlia Farrés-Llongueras de soprano, Laura Villa de mezzosoprano, Vicenç Esteve de tenor i Josep Pieres de baix. Sobre ells, sobre l'orquestra i sobre el cor recauen més d'un segle i mig de tradició i l'escenari únic de Santa Maria.

Si especial és el que passa dins la Basílica, màgic és tot el que s'esdevé després amb la petita processó de les relíquies, el ball de l'Àliga, la repicada, l'aviada de coloms i l'esclat al migdia central de la festa abans que el seguici deixi enrere el pòsit religiós i se'n vagi a l'Ajuntament a fer la Dormida.

40 anys de l'única interpretació fora de Mataró

Aquest 2018 es compleixen 40 anys rodons d'un esdeveniment singular en la trajectòria de la Missa de les Santes. Aquesta interpretació es fa únicament el 27 de juliol a Santa Maria però el 22 de desembre del 1978 i de forma excepcional va ser interpretada al Palau de la Música Catalana. Pere Gonzàlez va ser el director d'aquest fet excepcional per celebrar el 75è aniversari de l'Orfeó Mataroní.

Missa de les Santes
Santa Maria, 10h