Una cita amb els Diables més que consolidada

La barreja perfecta de música, ball i foc, demà a l'Encesa

  • Redacció / Guillermo Cabello // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dissabte, 20 Juliol 2019 07:39

Les Santes 2019, Ball de diables a Mataró

És el primer acte de foc de Les Santes, una festa protagonitzada pel Ball de Diables de Mataró que comença i finalitza just davant del consistori.

L'Encesa és un dels esdeveniments clau i més consolidats que conformen el programa de la Festa Major. En els darrers anys, a més a més, s'hi convida una manifestació festiva d'arrel tradicional, triada entre les més destacades de tot Catalunya. A tall d'exemple, l'edició d'enguany comptarà amb la participació de l'Aquelarre de Cervera, seguici procedent de les Terres de Ponent.

La celebració també comptarà amb tot el desplegament dels Diables i la seva demostració pirotècnica.

21 de juliol

L'Encesa - Des de davant de l'Ajuntament de Mataró, 19 h

El convidat d'enguany és l'Aquelarre de Cervera, la festa del foc i la música de les Terres de Ponent

Les Santes 2019, Encesa daniel  Ferrer

Cesc Palau: “Les Santes han de ser de tota la ciutat” 

Cesc Palau, que és un dels membres fundadors dels Diables, ens desvela què podrem veure durant la seva participació a les Santes.

Com va sorgir la colla?

La colla es va fundar l’any 2003 com una colla de diables més de les que hi ha pel Maresme. El 2011 vam fer un canvi i ens vam convertir en un ball de diables més tradicional, cosa que ens va portar el 2013 a crear l’Encesa tal com la coneixem avui dia, que és una mostra de la cultura popular, i a introduir el Ball Parlat. Aquell mateix any també vam crear el Basilisc.

Quin és el vostre paper dins Les Santes?

Fins l’any 2008 hi havia un cert equilibri, ja que les colles institucionals anaven a Les Santes i nosaltres als barris, fins que aleshores es va crear certa tensió entre l’Ajuntament i les colles per veure qui dominava l’Escapada a Negra Nit, on per cert, nosaltres també participàvem. Al final les colles institucionals es van imposar i nosaltres vam acabar fora. Des d’aleshores, reivindiquem que Les Santes no han de ser d’uns quants, sinó de tota la ciutat.

Què teniu preparat per a aquestes Santes?

Aquest any hem convidat els elements de foc de l’Aquelarre de Cervera. A les set del vespre del dia 21 començarà el Ball Parlat, on recitarem uns versos satírics mentre fem la representació teatral dels diables. Després desfilem amb les figures fins a Can Xammar i tornem a l’Ajuntament.