Joserra Martínez: “Qualsevol intent d'acostament escènic al públic és un miracle”

Martínez és component de Markeliñe, companyia que oferirà avui l'espectacle Chef Nature

  • Marina Alaminos //Foto: cedida
  • Dilluns, 29 Juliol 2019 09:19

Les Santes 2019, Chef nature

Chef Nature és un restaurant a l’aire lliure on no hi ha lloc per als telèfons mòbils ni la tecnologia. L’espectacle arriba de la mà de Markeliñe, una companyia amb un estil molt personal i amb una mirada crítica sobre el nostre entorn. Un dels espectacles més esperats de l’Espai Familiar en què el bon humor i la bogeria també deixen espai per a la reflexió.

Els pilars que defineixen Markeliñe són la interpretació, l’experimentació amb objectes, la poesia i la dramatúrgia. Com fusioneu aquests conceptes?

Amb compte i amb paciència. Sempre hem jugat amb l'element del teatre, i des d'aquí hem tocat altres variants com el de carrer, la dansa o el circ. La interpretació dels actors és molt important, però també voler explicar una història i transmetre un missatge, un concepte o alguna emoció o sensació. Volem que el públic que ve als nostres espectacles no en surti indiferent; que hagi descobert alguna cosa interessant.

Quines històries expliquen els vostres espectacles?

Les històries generalment van molt lligades a l'emoció humana, d'una manera o d'una altra. Per exemple, 'Euria' (Pluja) és un espectacle que tracta sobre el dol, sobre el moment posterior a la pèrdua d'algú molt estimat. És un espectacle infantil, però l'objectiu és transmetre amb molta delicadesa, molta poesia i molt d'afecte aquest pas de la tristesa a la quotidianitat de la vida normal. 'Carbon Club', que també va ser a Les Santes, és un espectacle de carrer sobre les mines, on hi ha dos miners que s'expliquen les històries de guerra de la persona encarregada d'un cabaret que va haver fugir. Hi ha moltes històries que s'encreuen, perquè els nostres espectacles no són plans, pretenem que expliquin alguna cosa.

Com es pot apropar l'art del teatre als infants?

No és fàcil, però tampoc és senzill atreure els adults. Vivim en una societat amb molt de soroll, no només a causa de les pantalles i la tecnologia, sinó perquè per desgràcia l'educació no afavoreix el silenci. Els nens ja no suporten l'avorriment, no saben estar al sofà sense pensar en res, que és el que es feia fa molt temps. Si ja es parteix del fet que el temps en què vivim és diferent, qualsevol intent d'acostament escènic al públic és un miracle. De totes maneres, crec que tant als petits com als grans se'ls sedueix amb un aspecte visual sorprenent, on les coses no són el que són sinó el que podrien ser. I on s'expliqui una història que generi una expectativa i un interès.

I quina és la història que explica 'Chef Nature'?

És una crítica àcida sobre la utilització de les pantalles i els mòbils, de totes aquestes noves tecnologies que no ens deixen veure les coses quotidianes i petites. La tecnologia i les pantalles són el contrari de la tranquil·litat i de mirar-se als ulls.

Quins ingredients fan de l’obra un espectacle que no ens podem perdre?

La transformació dels objectes, la utilització de les coses en un sentit diferent del sentit per què van ser creades o la interpretació dels personatges; tant dels cuiners, els cambrers o els convidats del restaurant, converteixen ‘Chef Nature’ en una obra molt especial. Crec que en general el que s'explica és molt interessant, i el marc que es crea a Les Santes per a les arts escèniques és un privilegi.

29 de juliol


Espectacles - Espai Familiar del Nou Parc Central, 19 i 21 h

A les 22:45 h es podrà veure l'espectacle Desvariacions d'Otel·lo, a càrrec de Cia Alba Sarraute.