Una Setmana de Música Antiga de nivell, però fora de temporada

Carlos Mena és el cap de cartell d’un certamen que no tornarà fins al novembre del 2009

Divendres passat al matí es va presentar la XXVIa edició de la Setmana de Música Antiga de Mataró, una edició que se celebra fora de temporada ja que si era habitual que se celebrés al novembre, aquesta edició anirà del 20 de gener al 3 de febrer. “Ja vam explicar que no hi havia pressupost al 2007 amb el que hem hagut de posposar la Setmana a ara, al gener” va explicar el president del Patronat Municipal de Cultura, Sergi Penedés. Però igualment es perdrà una edició de la Setmana ja que aquesta no tornarà fins al novembre, però del 2009.

“A canvi intentarem que aquest novembre, per compensar, es faci algun concert de música antiga, però no una Setmana” va anunciar Penedés. El regidor va comparèixer al costat de l’alma màter de la Setmana i memebre d’Unda Maris, Joan Vives, que va dir que el canvi de dates ha permès un cartell de molt nivell, “deu ser que no hi ha mal que per bé no vingui” va dir Vives.Una fórmula prolíficaL’edició que ara s’enceta és la vint-i-sisena de la Setmana, fet que des d’Unda Maris, Te de Tertúlia i el propi PMC es valora molt positivament. La fórmula pot repetir-se i és prolífica, a tenor del que es va poder veure i la complicitat que organitzadors i Patronat van mostrar en tot moment.Una setmana d’accent mediterraniLa Setmana 2008 tindrà un accent marcadament mediterrani ja que en paraules de Vives “fins i tot quan es toca Bach es fa des d’un òptica mediterrània, amb predomini de l’accent italià”. Vives va glossar els 5 concerts i la projecció de la pel·lícula que conformen el programa d’actes i no es va estar de destacar al contratenor basc Carlos Mena com indiscutible cap de cartell d’aquesta edició. “És un autèntic crack”.Les xerrades i l’etiquetaCom ja ve sent habitual, els artistes i el públic podran fer un col·loqui abans dels concerts, que es concentren a Santa Maria variant entre els Dolors i el Roser segons aforament i audiència. Les xerrades contitueixen un dels forts d’una Setmana de Música Antiga que s’ha consolidat com a referent clar en el panorama local i català. “Volem que el Roser torni a quedar petit, perquè la Música Antiga pot interessar a tothom i res d’elitismes, que és música, punyeta!” va dir Vives traient-se falses etiquetes de sobre.

Un programació  mediterrània comentada per Joan Vives

Diumenge 20 de gener, als Dolors18h. Presentació del concert19h. Conjunt Barroc del Cafè“La  nattura, el mar i la nit a venècia. 6 concerts per a flauta, corda i baix continu Opus X de Vivaldi”“Serà el primer cop a Catalunya que s’interpretaran tots els concerts per a flauta de Vivaldi. És la producció pròpia de la Setmana, amb el grup que l’any passat va interpretar “La Cantata del Cafè”Dissabte 26 de gener, als Dolors20h. Presentació del Concert21h. Ars Musicae “L’Europa dels segles XVII  i XVIII”“És una jove orquestra de les Balears que ens oferiran bàsicament música italiana, amb obres de Vivaldi i Erlebach, bàsciament”Diumenge 21 de gener, al Monumental19h. Passi de pel·lícula“El Silenci de Bach” de Pere Portabella“És com un videoclip llarg on es tracta la música amb un gran tacte i de forma moderna”Divendres, 1 de febrer, als Dolors20h. Presentació del concert21h. Carlos Mena i Mensa Harmónica“L’escola barroca napolitana: Scarlatti i el seu temps”“´Mena és un crack, un contratenor molt exigent amb una veu magnètica, d’extrema qualitat”.Divendres 3 de febrer, al Roser18:30. Presentació del concert19h. Polifònica de Granollers i Quartet de Vent Sforzinda“Ensaladas: la bomba /laguerra, la justa” de Mateu Fletxa “El Vell”“Aquí veurem l’obra més important del renaixement català i un reconeixement a Mateu Fletxa El Vell”