“FAQs és el programa que jo volia fer”

Entrevista amb la periodista Laura Rosel que presenta 'Preguntes Freqüents' liderant l'audiència del dissabte a la nit des de TV3 i parlant de política

  • Clack / AMIC // Fotos: Clack / AMIC
  • Dijous, 15 Març 2018 12:17

Ciutat 2017/2018, laura rosel

Bregada professionalment a Ràdio Sabadell i amb una trajectòria d’onze anys a RAC1, la popularitat d’una forma més massiva li ha arribat a Laura Rosel el mes de setembre fent parella amb Jordi Armenteras amb la difícil missió de substituir Josep Cuní al ‘8 al dia’ de 8tv i, a principis de gener de 2018, de prendre el relleu a Ricard Ustrell al ‘FAQs’, el programa d’actualitat política dels dissabtes al vespre a TV3 que amb pocs mesos s’ha convertit en una de les referències principals de la graella de la cadena autonòmica.


Fer un programa a TV3, sobre política però en clau d’entreteniment, en un moment tan delicat és un desafiament molt gran. Com ho viviu?  

Jo crec que ha estat la clau de l’èxit. Una de les claus de l’èxit, si més no, ha estat aquesta coincidència. Un moment molt bèstia, molt intens, que no havíem viscut mai, per tant un moment inèdit a la història de Catalunya amb un format també inèdit en la història de la televisió a Catalunya. S’han trobat aquestes dues circumstàncies i han fet que funcionés.
La gent té set d’actualitat, de política, d’anàlisi... però d’anàlisi tranquil·la, que és la que ofereix el FAQs. Amb tots els protagonistes però sense crits; almenys això és el que intentem. Donant veu a tots els sectors, a tots els punts de vista. Jo crec que això és el que ho necessitava, el moment ho requeria i TV3 i El Terrat hi van posar el format. I està funcionant i molt bér.

Això deu fer pujar la tensió fins a màxims estratosfèrics, no?

La pressió és molt gran. La primera, la que ens posem nosaltres mateixos per aconseguir tenir els protagonistes dels temes que han estat actualitat aquella setmana, per aconseguir explicar-los des de diferents punts de vista, que no se’ns escapi cap veu. Una altra pressió és la del moment: estan passant moltes coses que s’han de saber explicar des de la forma més objectiva, si és que es pot dir així, possible; que no se’ns escapi res. I l’altra pressió és la de l’entorn: FAQs està en el punt de mira però no només FAQs sinó Catalunya, la política, tot el que està passant ara mateix... tot és d’una màxima sensibilitat. I a la mínima que fas una cosa... molesta a uns o als altres.

Esteu a l’epicentre de l’huracà.

Una mica sí que ho he notat. Assumim aquesta pressió, assumim el repte i cada setmana intentem fer-ho millor. Som els primers que veiem els errors i les coses a esmenar. Nosaltres acabem el programa el dissabte a la matinada i t’asseguro que el diumenge a la tarda, com a molt, ja estem treballant, fent autocrítica –“ostres, vam patinar per aquí”, “això ho hauríem d’haver corregit”, “això ho hauríem d’haver vist”, “a veure si la setmana vinent podem anar per aquí”...-. O sigui que som els primers dels punts forts i els punts febles del FAQs. Que la gent hi posi crítica... l’acceptem. Sempre s’accepta, la positiva i la negativa, però que té ganes de construir. Ara, de la crítica a l’atac... nosaltres no entrarem en segons quines guerres.

Un programa d'entreteniment sobre política és inèdit, a casa nostra.

És que el FAQs és un programa d’entreteniment; a TV3 no penja d’informatius sinó d’Entreteniment. És un programa d’actualitat política, toca l’actualitat política, però s’inscriu en el terreny de l’entreteniment. Això ve per la polèmica de les samarretes, que per nosaltres és un element més, un missatge més, dins el conjunt d’un programa d’entreteniment. A vegades s’entén i a vegades no s’entén.
La samarreta sempre gira al voltant d’un dels temes d’actualitat d’aquella setmana, ja sigui un tema o ja sigui un personatge. La setmana que feia 50 anys el Rei Felip, jo portava una samarreta seva. La setmana que hi havia una campanya per dur la careta de Carles Puigdemont, jo portava una samarreta que ho reproduïa. És simplement això...

Han estat molt criticats els aplaudiments del programa, Us heu plantejat buscar maneres de què el públic no sigui tant d’un costat?

Ens ho plantegem tot. Nosaltres el dimarts, quan comencem a preparar el següent programa, ens ho plantegem tot. El tema de les samarretes ens el plantegem també: si s’ha entès, si ha estat prou clar, si ha arribat el missatge que volíem donar... I amb el tema del públic, també. Clar, el primer que he de dir és que a TV3 ve qui vol venir, nosaltres no anem a buscar un determinat públic. També és veritat que abans de començar, jo surto, els saludo, explico què tindrem aquella nit i els demano que aplaudeixin a tothom quan entra i quan surt del plató.
I que s’estalviïn els xiulets i els aplaudiments durant les intervencions, perquè volem que tothom que vingui s’hi senti a gust. No volem que es xiuli a ningú. Ara, al final són moltes hores de directe i si a alguns senyors els surt aplaudir una intervenció concreta... no els diré que no.

Substituir Ricard Ustrell t'ha costat?

Per mi va ser una gran sorpresa i una gran il·lusió per presentar el FAQs venint d'ell. Per mi va ser una il·lusió enorme; vaig tremolar de dalt a baix. Jo me’l mirava gairebé cada setmana i era el programa que jo hagués volgut fer: pels convidats, pel to, pel format, pel poder moure’s pel plató d’aquella manera... amb en Ricard ens coneixem perquè vam coincidir molts anys a Ràdio Sabadell, ens tenim admiració mútua.
Ara, de seguida vaig voler deixar clar que amb mi seria una cosa diferent; jo no sóc en Ricard Ustrell. El repte era, això sí, mantenir l’èxit. FAQs ha aconseguit tenir èxit per el moment però també perquè el format és innovador: mai s’havia fet un programa així un dissabte al vespre a TV3. Per tant el repte era continuar enganxant la gent parlant d’actualitat política. Superat el primer programa ja vaig veure que podia imprimir-hi la meva pròpia personalitat... i per tant vaig pensar “Endavant”.

Ciutat 2017/2018, laura rosel
El futur del programa
Teniu por que degut a les retallades pressupostàries el FAQs sigui eliminat de la graella?
De moment el contracte entre El Terrat i TV3 és fins al juny, a finals de temporada. El que passarà després de les vacances depèn de tantes coses... que no t’ho puc dir. Tal com estem, sense govern –sense pressupost– una mica la sensació de tenir l’aigua al coll sí que la tenim, més amb els missatges que arriben des de Madrid dient que TV3 s’hauria de tancar. Jo i tot l’equip del FAQs ens concentrem només en el programa del dissabte següent i ja està.

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: