Sílvia Barragán, univers de llibres

directora de la Biblioteca Antoni Comas

  • Mireia Biel / Foto:Anna Aluart
  • Dijous, 06 Febrer 2014 10:11

Perfils, silvia barragan

Tranquil·la i serena, però sobretot molt propera, a les persones, però també als llibres. Sílvia Barragán es mira els contes per a nens i els llibres per a adults com si fossin tresors, passa les pàgines curosament i s’hi submergeix. Especialment fascinada per la literatura infantil, Barragán reconeix que els contes són un petit món de somni. I és que per a ella, la lectura “estimula la imaginació, la creativitat i el llenguatge i ajuda a conèixer-se a un mateix”.

Diplomada en Biblioteconomia per la Universitat de Barcelona, malgrat sempre havia volgut ser mestra, i llicenciada en Documentació per la UOC, va ser auxiliar de biblioteca fins a l’any 2000 a la Pompeu Fabra. A posteriori, va integrar-se dins de l’equip que dirigia una biblioteca de Santa Coloma de Gramenet. Ara fa un any i mig, va guanyar la plaça per encapçalar la nova biblioteca Antoni Comas, “una oportunitat perfecta per tornar a casa”. Actualment, Barragán “gestiona la biblioteca”, malgrat que destaca que “som un gran equip que treballem de forma coordinada amb la Pompeu Fabra”. Després d’un any, Barragán considera que “la feina ha estat esgotadora perquè hem tirat endavant un munt d’activitats i projectes”.  

D’on neix, però, el gust per la literatura? Nostàlgica i envoltada de contes, Barragán recorda que “els meus pares em compraven sempre una col·lecció de contes quan era petita i m’encantava llegir”. La literatura va ser un cau on recollir-se, “un refugi perquè passava moltes hores sola a casa”. Poc després, “vaig passar de llegir a copiar els contes que m’agradaven i després a canviar-ne i barrejar-ne arguments”.
Es nota que dirigir la biblioteca l’omple professionalment i que les històries que s’amaguen dins de les pàgines d’un llibre ho fan personalment. I afirma, “llegir molt i parlar bé ens ajuda a pensar més bé”.


 ” Som un peça clau pels barris perquè estem a la cruïlla”

Element integrador
La Biblioteca Antoni Comas va inaugurar-se per ser un element cohesionador. Un any després, toca valorar. “El repte era aconseguir que tots els ciutadans dels barris del voltant trobessin un espai”, explica Barragán, que destaca que  “els barris de l’Havana, Rocafonda, Les Santes-Escorxadors i el Palau tenen característiques socioculturals molt diferents i nosaltres estem a la cruïlla”. Després d’un any, “estem contents perquè la gent hi ha trobat un lloc que cobreix les seves necessitats”. Explica que “els habitants més propers al mar i al centre vénen de forma puntual, mentre que els provinents del Palau, Escorxador i Rocafonda fan servir la biblioteca com un espai d’oci”.

APUNTS

Defineix-te
Treballadora
 
Un llibre
‘La lectura i la vida’, Emili Teixidor

Una pel·lícula
‘Cisne negro’  de Darren Aronofsky

Un viatge
Vaig sovint a l’Alt Empordà

Un referent
Mercè Penalba

Un repte
Arribar a ser una superdona professionalment i personalment