José Luis Nieto, superació constant

Dissenyador i esportista

  • Mireia Biel / Anna Aluart
  • Dijous, 14 Maig 2015 10:45

Perfils 2014/2014, Perfils-Jose Luis Nieto

Ens passem la vida planificant el futur i sovint oblidem el present. L’avui, per a José Luis Nieto, ho és tot. Aquest jove dissenyador va patir un ictus que el va obligar a tornar a començar de nou. Repeteix, constantment, que el present és l’únic que importa.
“Dissenyava logos, pàgines web i cartells, entre altres” explica Nieto. Des que va acabar el grau superior en disseny, va destinar tots els seus esforços a tirar endavant projectes que li feien il·lusió i “no parava ni un segon”. Tanmateix, als 24 anys, Nieto va patir un vessament cerebral del qual li ha costat molt recuperar-se. “Gairebé em moro”, confessa. Però “vaig tornar a la vida i ara he après a fer-ho tot de nou”. Va perdre mobilitat de la part dreta del cos, ha perdut part de la parla, així com la capacitat de llegir i escriure i pateix una lesió cerebral important.

Res de tot això ha estat un obstacle: “He après a escriure amb la mà esquerra i he hagut de tornar a aprendre coses de disseny perquè moltes les havia oblidat i malgrat que em costa molt aprendre, m’encanta experimentar”, especifica Nieto. La seva mare l’ajuda en tot moment.

“Miro vídeos i copio les idees, els processos”, explica. Actualment dissenya coses més senzilles, “per oci”. “Pinto llaunes i he fet algun projecte de disseny interessant, sempre amb una única mà o a l’ordinador”.

A més a més del disseny, Nieto és un aficionat a l’esport: “Abans tenia una moto i m’encantaven les curses, ara vaig en cotxe però també jugo a ping-pong”. Al club de Cardedeu “hi entreno entre dos i tres dies a la setmana, a banda de fer competicions, que costen molt de guanyar”. L’esport “em permet expulsar adrenalina del cos, perquè si em passo gaire estona a casa començo a pensar massa”, assegura. Experiències d’aquest tipus són les que, segons ell, et fan adonar del valor que té la vida. “És igual el que passi demà”, afirma. Malgrat tot, el vessament cerebral l’ha fet canviar de perspectiva i l’ha obligat a reptar-se constantment.

“Sóc més sensible, em fixo més en les coses i les valoro molt més que abans”

Més sensible
Nieto ha format part d’una associació de pintors de Mataró, i fins i tot ha fet alguna exposició. És nerviós, actiu i té ganes de fer mil coses. És una de les seves forces. Admira artistes i esportistes i busca aprendre d’allà on pot.
Una altra de les seves grans forces, nascuda després de l’ictus, és la sensibilitat. Tant ell com la seva mare reconeixen que ara “sóc més sensible, em fixo més en les coses i les valoro molt més que abans”. De fet, fins i tot fa broma: “Quan veig una persona discapacitada em sap greu i penso: i tu què?”. I és que, tal com remarca i denuncia, “ara sóc més conscient de les necessitats que una persona discapacitada té i, per tant, em preocupen més”.

APUNTS

Defineix-te
Molt positiu.

Un llibre
‘Matrix’ dels germans Wachowski.

Un artista
Antoni Gaudí.

Un lloc
La muntanya.

Un esportista
Rafa Nadal.

Un repte
Tornar a parlar bé.