José Sánchez, de Jonàs a Satanàs

José Sánchez és Satanàs en algunes de les funcions d'Els Pastorets de Mataró

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 24 Desembre 2015 00:00

Perfils 2014/2015, perfils -Jose Sanchez

“Jo presideixo el primer pensament tort de sa vida i de s’agonia l’última blasfèmia”. És la frase preferida de José Sánchez, o potser de Satanàs, personatge a qui interpreta en uns Pastorets de Mataró preparats per a llançar-se  al seu centenari el 2016, que gaudeix per segon any consecutiu i que li va arribar després de fer de Jonàs en diverses edicions. Així que de la nit al dia, igual que l’etern debat entre el Bé i el Mal, Sánchez es va endinsar en l’Estel de Natzaret i per conèixer de ben a prop la figura de Satanàs.

“Satanàs és un àngel caigut que es despenja i a qui la maldat l’atrau”, explica l’actor que l’interpreta i que veu en ell “l’home viciós de poder que vol governar més que Déu i que vol evitar que el Messies vingui a redimir”. A Sánchez se l’havia vist fent de Jonàs, un paper còmic en el qual se sentia molt a gust. Però després de fer la ‘Bella Adormida’ fa dos anys, en Marc Abril li va proposar convertir-se en Satanàs. La veritat és que “no ha estat fàcil”, segons confessa, ja que “he hagut de treballar molt bé els textos i la dicció, però sobretot l’expressió corporal perquè es tracta d’un paper molt seriós”. Al final, tanmateix, “la sensació de sentir-te l’amo de tot, com intenta fer ell, és bestial”.

Avui fa de Satanàs, però la seva vinculació amb aquest relat tan nadalenc va començar fa temps. “Fa quinze anys que vaig arribar a Sala Cabanyes fent de pastoret”, recorda Sànchez, i des d’aleshores “cada cop que he pujat a l’escenari he necessitat més”. Avui vicepresident d’aquest espai teatral mataroní, reconeix que “m’estimo tota la gent que en forma part perquè són una altra família” perquè “són moltes hores d’assaig i feina i també és això el que converteix Sala Cabanyes en un referent del teatre amateur català”.

“Tenim ganes d'ensenyar els Pastorets i tot el que ha passat damunt l'escenari"

100 anys damunt l'escenari
Implicat a fons en la ciutat, Sánchez dirigeix els 'Cors Alegres' i forma part de la direcció artística del Carnestoltes, entre altres. Però el 2016 es presenta especial a Sala Cabanyes perquè els Pastorets arribaran al centenari, una data que celebraran "amb moltes activitats sobre l'obra, però també amb ganes de repassar tot el que se'n deriva".

APUNTS
Defineix-te: Estic com un llum
Una pel·lícula: 'Los chicos del coro' de Christophe Barratier
Un viatge: Donosti
Un referent: Pepe Rubianes
Un personatge: Satanàs
Un somni: Trepitjar el Liceu com a actor