Agustí Piera, 25 espelmes de foc

És fundador del Drac de Mataró.

  • Mireia Biel // Foto: Cedida
  • Dijous, 14 Juliol 2016 11:43

Perfils 2014/2015, perfils -Agustí Piera

El so dels tabals desperta l'ànima dels santeros. Dels que els agrada posar-se sota el foc i dels que gaudeixen amb l'espectacle. Enguany, el ball pausat, discret i elegant del Drac de Mataró anuncia, a més a més, que a aquesta figura li toca bufar 25 espelmes de foc.

Mataró havia anat recuperant les comparses festives de la ciutat, com la Família Robafaves, la Momerota, la Momeroteta, l’Àliga i les Diablesses. “Un grup de ciutadans inquiets”, tal com explica Piera, va voler crear “una figura de foc de lluïment i més tranquil·la que les altres”, per donar cabuda a L’Escapada a un tipus de públic “no apassionat del foc”. “No teníem la certesa que funcionaria, però tot i així ens vam atrevir a tirar-ho endavant amb molta il·lusió”, recorda Piera. Va ser aleshores quan l’artista Manel Casserras va prendre com a model el drac del casc d’en Robafaves que avui Mataró ja s’ha fet seu.

El 20 d’abril del 1991, “vam treure el Drac al carrer per primera vegada”, explica Piera: “Va ser un moment excepcional”. D’aleshores ençà, el Drac s’ha integrat en el seguici oficial de la ciutat i des del 1997 és el protagonista de La Fogonada, el dia de Sant Jordi. “Aquest és potser el moment més especial de l’any pel Drac”, afirma Piera, que també posa èmfasi en el Ball de Dracs implantat el 2007 amb el naixement del Dragalió. L’any, però, culmina amb Les Santes i per a Piera, “viure-les des de dins és un veritable privilegi perquè es gaudeixen d’una forma única”.

Malgrat que actualment ja no és portador del Drac, Piera encara hi està molt vinculat. 25 anys ballant i creixent al costat del Drac donen per molt i quan Piera mira enrere ho fa amb certa nostàlgia, però, sobretot, satisfacció: “Ha estat un privilegi fer créixer aquesta figura, cuidar-la i veure-la evolucionar”.

"Una exposició a Can Palauet repassarà la trajectòria dels 25 anys del Drac"

Els 25 anys, en una exposició
Per a commemorar aquest 25è aniversari del Drac de Mataró, la botiga de Les Santes ubicada a Can Palauet acollirà una exposició entre el 19 i el 29 de juliol per a recordar aquest quart de segle i assaborir la trajectòria d’un drac que s’ha consolidat a la ciutat i que surt en reiterades ocasions durant l’any.

APUNTS
Defineix el Drac: Entremaliat i senyorial
Un acte: La Fogonada
Un moment de Les Santes: La Crida
Una música: El ball del Drac de Michael Weiss
Un tipus de foc: Els fuets 'Patum'
Un repte: Veure'l ballar 25 anys més