Irene González, idees del futur

La jove investigadora és la creadora del projecte de 'The Brain Car', aplicació centrada en la somnolència i els seus efectes en la conducció

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 06 Octubre 2016 10:23

Perfils 2014/2015, perfils-Irene Gonzalez

Amb només 17 anys, el seu nom ja consta en tres patents i les ganes de menjar-se el món es dibuixen en els seus ulls. Per a la Irene González, ser emprenedor és molt més senzill que embarcar-se en negocis o desenvolupar un discurs filosòfic: “Ser emprenedor avui és tenir idees, ser creatiu, buscar la innovació”.

González fa els primers passos a l’Institut Químic de Sarrià de la Universitat Ramon Llull, però les seves passes són de gegant. Acaba de tornar del Certamen de Jóvenes Investigadores 2016, on ha presentat els seus dos projectes més destacats. “Ha estat una experiència molt gratificant, perquè hi havia grans treballs i he pogut conèixer gent amb grans idees”, relata González.

Allà hi ha exposat la iniciativa amb la qual va començar tot. “A l’ESO, un dels professors que vam tenir, l’Ivan Nadal, va crear un club de ciències a l’institut d’Argentona on vaig descobrir que la ciència i la tecnologia m’apassionaven”, explica. Va ser aleshores quan, al costat de dos companys més, van desenvolupar un sistema per a invidents que els ajudava a creuar el carrer, el VST.

L’estudiant, tanmateix, també va fer un pas endavant i a Batxillerat va crear una nova aplicació, en aquest cas centrada en la somnolència i els seus efectes en la conducció, 'The Brain Car': “A casa som aficionats a la tecnologia i vam comprar uns aparells que detecten el grau d’atenció”, recorda González, que a tall de joc i de descobriment, va veure com aquell instrument podia servir per donar resposta a una necessitat: “El 30 per cent dels accidents de trànsit a Espanya són per la somnolència al volant”.
"Tenia la problemàtica i les eines, només calia trobar la fórmula perquè la tecnologia ajudés a solucionar-ho", remarca. Emprendre, innovar, al cap i a la fi.

“Els premis sempre són un bon reconeixement que t'anima a seguir treballant"

Un certamen, quatre premis
González va participar al certamen nacional amb els dos projectes i en va tornar amb quatre premis. Es va emportar els especials de les entitats privades, l'ONCE, la Fundación ONCE, i el Premi Alan Turing. Així mateix, també es va endur un accèssit al quart millor treball, "un resultat molt satisfactori i que m'anima a seguir treballant", comenta González.

APUNTS
Defineix-te: Crec que són una persona aplicada
Un llibre: 'Cumbres borrascosas' d'Emily Bronte
Una pel·lícula: 'La teoría del todo' de James Marsh
Un viatge: M'encantaria visitar els Estats Units
Un referent: Steve Jobs
Un somni: Que els meus projectes siguin una realitat