Ricard Bonamusa, divulgant la història de Mataró

És el president del Cercle Històric Miquel Biada Barcelona - Mataró

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 26 Octubre 2017 00:00

Perfils 2017, perfils-Ricard BonamusaRicard Bonamusa ha treballat tota la vida com a periodista i és un profund apassionat de la història. Ara que ja s'ha jubilat destina el seu temps lliure a diverses activitats com, per exemple, a llegir i estudiar temes al voltant de la política, l'art i la història, una de les seves predileccions. Té clar que la història sempre l'ha preocupat perquè “ensenya el desenvolupament dels pobles” i demostra “que qui fa la història no és el que l'ha perdut, sinó el que l'ha guanyat”.

Tot i haver viscut durant molts anys a Argentona, el seu vincle amb Mataró és ferm i des de fa dos anys és el president del Cercle Històric Miquel Biada Barcelona-Mataró, un espai on se centren en la recerca històrica de tot el relacionat amb el tren i amb Miquel Biada i la seva època. “Comptem amb estudis que hem presentat en diverses conferències”, comenta i el seu objectiu és el de “difondre l'obra de Miquel Biada i el que va representar el tren pel desenvolupament industrial de Catalunya”. Fa uns quinze anys que Ricard Bonamusa, Antoni Biada i Cecília Vallès, entre altres, van impulsar aquesta entitat i des de llavors han realitzat estudis, exposicions, conferències i molt més.

“Qui fa la història no és el que l'ha perdut, sinó el que l'ha guanyat”.

Bonamusa confessa que sentia preocupació per la divulgació de les figures de Miquel Biada i Josep Puig i Cadafalch, “dos grans homes que han destacat en la història de Mataró pel que van representar i per la seva tasca: un en la Mancomunitat Catalana i l'altre en la construcció del primer ferrocarril de l'estat”. En relació a Puig i Cadafalch, Bonamusa celebra que s'estigui divulgant la seva figura en el 150è centenari del naixement de l'arquitecte.
Recentment des de l'entitat han inaugurat una exposició a l'espai de la Fundació Iluro amb quadres de Rovira-Brull entorn el tren, que es pot visitar fins al 19 de novembre.

La història del present
Fa prop de 60 anys que Bonamusa va començar la seva trajectòria com a periodista al Diari de Mataró, un mitjà local d'aquella època. Després  va passar per mitjans de comunicació com l'agència EFE, la Vanguardia, Ràdio Nacional o Ràdio 4, entre altres. Durant aproximadament deu anys, a més, va ser el cap d'informatius de Ràdio Mataró i va treballar cobrint l'actualitat de Mataró, ciutat amb la qual té un vincle especial i a la que recentment ha tornat per viure-hi.

APUNTS
Defineix-te: Crec que tot és possible si s'hi posa empenta i il·lusió
Una pel·lícula: "Lo que el viento se llevó"
Un llibre: Els d'història, els de política i els còmics
Un viatge: A Nova Zelanda
Un somni: Que els homes fossin bons i busquessin la pau.