Imprimir aquesta pàgina

Laia Serra, La revolució des de l'art

Se centra en el desenvolupament cultural comunitari vinculat amb escoles de música que tenim a l'armari

Perfils 2017, perfils-laia serra

La Laia Serra és una persona plena d'energia, il·lusió i entusiasme que viu envoltada de música i art. Va començar tocant el violí al seu poble, a Navarcles, i després va passar al conservatori de Manresa. Formada en Pedagogia Musical a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), va centrar-se a descobrir les dimensions i possibilitats de l'art. Més tard va traslladar-se a Vilassar de Mar perquè volia “un lloc més tropical” i ara confessa sentir-se totalment vilassarenca.

Per ella, l'art va més enllà del concepte tradicional que en tenim i passa a ser un agent de transformació, un element cohesionador capaç de transformar vides individuals i espais col·lectius. Viu la música com “el motor per repensar les arts”, és a dir, que creu necessari preguntar-se si l'art pot contribuir a fer millor el món en el qual vivim per transformar-lo. En definitiva, per ella “la música pot ser una eina per revolucionar tant individualment com a escala col·lectiva la societat”.

L'any 2009 va començar a treballar a l'Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM). El projecte ja va néixer amb una àrea que treballés l'educació musical des d'una perspectiva oberta vinculada amb el comunitari i social, l'àrea en què Serra està especialitzada. Al cap d'uns tres anys de funcionament explica que van fundar Musicoop, la cooperativa que gestiona ara l'EMMM.

Dins de Musicoop va començar a coordinar la part de Música i Comunitat: “Aquells projectes que fem més enllà de les quatre parets de l'escola de música i que busquen anar cap enfora”, relata. Es van proposar estar als carrers, a les escoles, instituts, entitats i a tot arreu perquè el que fan a l'EMMM arribés a tota la ciutat. Serra i els seus companys fa anys que treballen amb diversos projectes per “fer moure i commoure les persones”, explica. Un d'ells és el projecte Quatre Cordes, el qual va néixer al Germanes Bertomeu l'any 2009, i ara ha evolucionat en les Escoles Orquestrals amb més centres educatius.

Ciutat educadora
“Mataró és una ciutat educadora que mou moltes persones gràcies a projectes comunitaris com, per exemple, les Escoles Orquestrals o el cor de gospel per a gent gran”, afirma. A través del treball artístic en què els alumnes toquen instruments i canten, s'aconsegueix impulsar el desenvolupament personal i social, destaca. “Abans separàvem la part social de la de l'individu i ara ho veiem des de dins”, explica i afegeix que des de l'EMMM treballen com un “laboratori que fa que passin coses a la ciutat”.

APUNTS
Defineix-te: Apassionada, revolucionària i amb ganes d'experimentar amb intensitat
Una pel·lícula: 'Lugares comunes'
Un llibre: 'La magia de los sentidos', de David Abram
Un viatge: La volta al món
Un somni: Fer la revolució des de les coses comunitàries
Un repte: seguir creixent des de la consciència