Heidi Pérez, visualitzar i transformar

L'activista Heidi Pérez és economista i la nova presidenta de l'associació Mataró LGTBI des del passat mes de juny

  • Cugat Comas // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 07 Febrer 2019 11:05

Perfils, 2017/2019 - perfils-heidi pérez

La Heidi és una de les dues peces que, en origen, van acabar propiciant que a la nostra ciutat hagi nascut l'associació Mataró LGTBI. Aquesta activista va arribar a Mataró el 2002 i es va inserir en el moviment veïnal a través de la Vocalia de Dones de l'AV del Pla d'en Boet.

Va ser a través d'una queixa que des de la regidoria de l'Ajuntament la van posar en contacte amb en Xevi Noya i, d'ells dos, va sortir la iniciativa que després de trobades obertes i difusió a les xarxes socials va propiciar que la capital del Maresme tingui aquesta entitat. Pérez, que és economista i treballa en una empresa de papers pintats decoratius per a la llar, va ser escollida Presidenta de l'entitat en la seva fundació, el juny del 2018.

Persona d'idees clares –“tenim molta corda i no ens aturarem en la tasca de l'entitat”– enumera dos principals objectius fundacionals com són la visualització del col·lectiu LGTBI i la transformació de la societat. “La visualització és important a Mataró, perquè fins ara hi havia jugat en contra la proximitat amb Barcelona. Com que la ciutat és més anònima, molta gent hi anava i el procés no es donava a Mataró, que en moltes coses es comporta més com un poble que no pas com una ciutat”.
L'important, en paral·lel, és però transformar la societat mataronina. Pérez alerta de “les persones que diuen que no cal fer soroll” i adverteix: “No ens hem d'amagar, som de Mataró, n'estem orgullosos i volem canviar totes les expressions de discriminació que hi hagin, totes!”.

La primera campanya

La primera campanya de l'entitat és #esportamborgull i Pérez assegura que han escollit aquest àmbit perquè “l'esport és com un reflex d'una petita societat, pot servir per educar i transmetre valors però alhora veiem cada cap de setmana agressions verbals i insults contra el col·lectiu o és una disciplina plena d'estereotips i molt masclista”.

De les paraules als fets
Heidi Pérez espera que el món de l'esport es comprometi amb el col·lectiu més enllà de la campanya puntual amb motiu del dia internacional contra la LGTBIfòbia a l'esport
Mataró LGTBI ha contactat amb els diferents clubs per la campanya i ha trobat "molt bona predisposició en tots" però Pérez diu que "ara caldrà veure la realitat, com per exemple com afrontaran la presència de persones transsexuals als clubs". Adverteix que calen protocols i canvis legislatius: "Les persones de diferent identitat i orientació sexual existeixen a Mataró i els hi hem de poder oferir espais i serveis que necessiten".

“No ens hem d'amagar, som de Mataró i n'estem orgullosos"

APUNTS:
Defineix-te: Aprenenta de tot, mestra de res
Un llibre: Feminisme de butxaca
Una pel·lícula: Moltes, però una que sempre veig quan la tornen a fer és 'Tomates verdes fritos'
Un viatge: La vida, i si és ben acompanyada, millor
Un referent: Angela Davis
Un somni: Fer realitat allò que somio i pel que lluito.