Joan Peran, un vell amic de la Sala Cabanyes

Joan Peran és director teatral i membre de la Sala Cabanyes des del 1993

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 02 Maig 2019 10:01

Perfils, 2017/2019 - perfils-Joan Peran

Membre de la Sala Cabanyes des del 1993, Joan Peran és un dels directors teatrals que més vegades hi ha deixat la seva empremta. El gran musical ‘Els Miserables’ i altres obres com ‘Demà coneixeràs en Klein’ van arribar en el seu moment a la ciutat gràcies a aquest mataroní. “La meva passió i interès per aquest art és totalment vocacional; si no m’hi dediqués, no tinc la més petita idea de què estaria fent a hores d’ara”, confessa.

‘L’auca del senyor Esteve’ és un dels espectacles que també porten el segell de Peran. Producció de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el director mataroní assenyala que es tracta d’una de les obres que més han marcat la seva trajectòria professional, amb més de 3.000 espectadors. En aquest sentit, Peran afirma que treballar amb actors i actrius amateurs és molt gratificant, ja que “són com peces que pots modelar al teu gust”. Si parlem de reptes, però, l’espectacle basat en la novel·la de Victor Hugo i ‘El joc de cartes’, adaptació del text ‘Adreça desconeguda’, de Katherine Kressmann Taylor, s’enduen la palma per la seva “complexitat”.

“La meva passió i interès per aquest art és totalment vocacional".

La proposta
Tot i que Peran ha treballat molts anys a Barcelona i fins i tot ha girat arreu de l’Estat, explica que Mataró és l’indret on se sent més còmode. És evident que li agrada viure i fer teatre aquí, i és per això que el director reclama donar més impuls a l’art local. “Penso que el cicle Fet a Mataró és una molt bona iniciativa, però li falta empenta”, afirma. Per a ell, “és vital la creació d’una comissió de creatius que seleccionin els muntatges per després poder-los tirar endavant com cal i exportar les produccions arreu”.

‘Lluny de Nuuk’  
Demà al vespre, Can Gassol acollirà la primera representació de ‘Lluny de Nuuk’, una producció de la Sala Cabanyes dirigida per Joan Peran. “És una història sobre una família que viu en aparent harmonia però que, hora i mitja abans del casament de la filla, descobrirà secrets amagats i falses aparences que ho capgiraran tot”, explica el seu director.

APUNTS:
Defineix-te: Constant i detallista
Un referent: Sergi Belbel
Un film: 'La guerra dels mons'
Una obra de teatre: 'Allò que tal vegada s’esdevingué', de Joan Oliver
Un llibre: 'Els pilars de la terra'