Solucions pel Desvetllament Bellugós

L’acte estrella de Les Santes tindrà sonorització de la banda i més seguretat

Veure el reportatge en pdf

Hi ha qui, agafant el concepte més ampli que se’n pugui tenir, diu que a Mataró, Les Santes, la festa major, comença quan es presenta el cartell. Es dóna a conèixer, tothom en diu la seva, hi ha polèmica. La veritat, és ben exagerat teoritzar que la capital del Maresme ja es trobi amb les seves festes ‘in mente’ però no ho és copsar com ja estem en el compte enrere fins el dia en què comenci una de les millors festes majors del país. I dels detalls de la festa d’enguany se’n coneix poc, però una de les grans novetats era un secret guardat amb pany i clau: després de diversos anys de debat en el si de la comissió de festes, el 2008 serà l’any, El Desvetllament Bellugós, possiblement l’acte més important de la festa, se sonoritzarà.

El mateix Alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron, admetia pocs minuts després de la baixada dels Gegants, l’any passat, que calia fer alguna cosa. El Desvetllament del 2007 havia estat mitja hora màgica, com sempre, però també havia demostrat en 30 minuts que calia fer alguna cosa per no perdre l’acte. Veure com mitja Riera començava desacompassada el cant continu del Bequetero o com s’havia d’estar molt, molt a prop de la banda per poder sentir la cèlebre melodia que compta fins a 15 eren indicadors suficients per a una diagnosi que no tenia res de novedosa.En el si de la malmesa Comissió de Les Santes ja eren moltes les veus que demanaven els darrers anys la sonorització de l’acte, l’amplificació de la música amb megafonia s’entén. De fet el Plenari de la Festa Major ho va aprovar per l’any passat però no es va acabar duent a terme. Però per aquest any la cosa semblava cantada. Factors que hi jugaven a favor, que des del propi Alcalde al regidor de cultura Sergi Penedès ho tenien clar i que si s’havia d’actuar, s’havia de fer de cara als dos anys que vénen, enguany el 25 és divendres, l’any que ve dissabte. No s’hi cabrà. Així doncs es modifica o s’intervé per primera vegada en aquest acte respecte el seu disseny original. Un acte en perill?Perquè hi ha força gent que creu que el Desvetllament està en perill. Molts milers de persones, cada cop més, en poc espai i en un estat de consciència si més no discutible. Des dels ambients santeros es tem pel futur de l’acte. “Morirà d’èxit, hi ha massa gent i massa borratxa, és un acte que és un perill pels músics i ningú vol venir a tocar-hi” diu Berta Duran, coordinadora de l’Agrupació Musical del Maresme, que alerta que “per nosaltres és un perill constant, perquè rebem escopinades i cops i duem instruments a la boca, si fins ara no ha passat mai cap desgràcia ha estat perquè Les Santes no han volgut, i el dia que a un músic li passi quelcom deixarem de tocar i marxarem de l’acte” sentencia la músic de l’Agrupació, la banda local que, amb algun reforç, porten anys interpretant el “Bequetero” en l’acte més important de la Festa Major. Hi ha sensació de perill, por a que “es perdi”, sensació que cada cop va a pitjor.

 L’opció de la banda en un escenari, al calaixMirant les formes com es podria vetllar pel Desvetllament i el seu funcionament com a acte, ja fa anys que des de l’Agrupació Musical del Maresme es demana al Patronat de tocar separats de la multitud, en un escenari en algun punt del recorregut. “Nosaltres volem tocar en un escenari perquè no ens maltractin com passa ara que anem darrera els gegants, això ens permetria sonar millor perquè ara hem d’anar amb fila d’un i no ens sentim els uns als altres” diu Berta Duran. Tocar en un escenari seria trencar amb el disseny de desfilada de l’acte i des del Patronat de Cultura s’ha intentat “enterrar” aquesta opció. “Que la banda vulgui marxar és indicatiu que ens hem d’esmerçar en cuidar els músics i en la seva seguretat” diu Penedès. Aquest any reforçarà el cordó de seguretat que envolta els músics. Els geganters també s’oposen a aquesta mesura proposada per la banda: “Si volen fer això, que no li diguin Desvetllament Bellugós, perquè no serà el mateix acte” sentencia Lluís Hugas.

És en aquest sentit que el Patronat Municipal de Cultura va passar a l’acció i prepara per enguany una mesura triple, per recuperar l’essència de l’acte i millorar la seguretat de la gent i dels músics. Els problemes estan identificats, la música no se sent, no hi ha seguretat per a la gent, no hi ha seguretat pels músics. Ara hi haurà solucions. O les primeres temptatives d’assegurar la pervivència de l’esperit originari d’un acte que, mai està de més recordar-ho, no arriba als 30 anys de vida.

 Acabar amb els mals costumsMés enllà dels plans de sonorització, més mesures que es prendran per un Desvetllament millor seran que per primera vegada aquest acte tindrà un Pla de Seguretat propi amb tot un protocol d’actuació per si passés mai res –les Santes no ho vulguin– o el reforçament del cordó de seguretat al voltant de la comitiva. Però cap d’aquests cops d’efecte no tindran sentit si des de la pròpia gent no s’erradiquen els mals costums. “Als músics se’ns maltracta, hi ha la diversió de tirar-se sobre els músics i aquests duen un instrument a la boca, el que acaba passant és que deixem de tocar i la banda no sona” diu Duran. Hugas explica que “a la zona dels Gegants no hi ha cap problema major amb la gent, per malament que vagi, és darrera la banda on hi ha els problemes”. Faria bé la joventut de Mataró de començar a cuidar el seu acte, deixant que els músics toquin, que la cosa soni i que l’acte funcioni.

10.000 euros d’inversióLa primera mesura i la més important és la sonorització de la banda que acompanya, primer Riera avall i després Riera amunt, la Família Robafaves. Enguany s’estrenarà, amb una forta inversió al dar­rera, un sistema de micròfons d’ambient inalàmbrics. “És una mesura que tirem endavant per mantenir l’essència de l’acte i perquè aquest no es desvirtuï” explica Sergi Penedès. El sistema que s’està preparant a consciència des del Patronat Municipal de Cultura s’encarregarà a una empresa especialitzada i el cost dels micròfons i el sistema de recepció del senyal sense fils pujarà dels 10.000 euros.

Aquests seran, perquè els lectors se’n puguin fer la idea, del tipus de micròfon d’ambient que s’utilitzen en gravacions de films o en actuacions castelleres. A aquests cal sumar tota la megafonia repartida per La Riera, on hi haurà caixes d’altaveus en balcons per tal de garantir que la música de la banda se sentirà per tot arreu. Ara bé, el vetllar per aquesta essència també influirà en el disseny del sistema. “Intentarem modular el so de manera que la intensitat de l’amplificació vagi d’acord amb la banda, és a dir que se senti molt més allà on es vagi en paral·lel a la comitiva de Gegants i banda. S’estarà per tots els detalls ja que es té clar que un dispositiu com aquest, si s’estrena, s’ha de fer amb garanties.

 Un acte alternatiu?Una altra de les solucions a l’aglomeració i massificació del Desvetllament que s’ha proposat històricament, i que enguany fins i tot s’havia valorat des del propi PMC, és el de fer un acte alternatiu, a la mateixa hora que el Desvetllament, que li restés gent. Es valora com una mesura possible però la pregunta del milió és: qui voldrà no anar al Desvetllament i a canvi de què?

Els geganters i la bandaLa gran expectativa és, doncs, veure com serà aquest Desvetllament Bellugós de l’any 2008, el primer sonoritzat, per bé que aquesta decisió d’intervenir en aquest acte no agrada tothom. “Nosaltres com a colla no hi estem d’acord perquè sempre hem proposat que vingui una banda potent, de 100 músics, que costaria menys que el que costarà la sonorització” explica Lluís Hugas, de la colla de portadors de la Família Robafaves. Els Geganters són com una mena de garants de l’ortodòxia de l’acte i com a tal fa anys que tenen aparaulada una de les millors bandes valencianes, la de Cossentàina, per venir a tocar a Mataró.Des de la banda s’accepta la nova situació amb la sonorització “pot anar millor per l’acte i pot fer que la banda toqui com un grup i ens sentim entre nosaltres” diu Berta Duran. Així doncs, a contracor, els grans protagonistes d’aquest acte semblen, tant Gegants com banda, disposats a provar aquesta medicina pel mal d’un acte que, treient-nos el to pessimista, continua sent i cada cop més, un referent arreu i dels millors de totes les festes majors.

Necessitat de pedagogiaSigui com sigui, la sonorització està decidida i ara es treballa en detalls. Des del mateix Pla de Seguretat –el Desvetllament era dels pocs actes de Santes que no en tenia– el sistema exacte d’amplificació o com fer pedagogia perquè aquesta “essència” de l’acte que tant es vol conservar no desaparegui, o si més no, estigui present, cada 25 de juliol a dos quarts de dotze de la nit, entre els qui realment s’estimin la Festa Major de Les Santes.