24M: L’anàlisi

El PSC s’imposa als barris menys al Centre i l’Eixample on guanyen ERC i CiU

  • Marta Gómez / Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 28 Maig 2015 11:43

Ciutat 2014/2015, eleccions 2015

Una nit electoral llarga i algunes sorpreses inesperades. El 24 de maig els mataronins i mataronines van votar a les urnes les candidatures pels nou partits municipals que es presentaven en aquestes eleccions. Semblava que el preferit seria CiU amb Quim Fernández al capdavant i, de fet, l’enquesta feta pel Tot Mataró i el Capgròs així ho apuntava. A mesura que s’avançava amb l’escrutini, tot va canviar. El PSC es va imposar davant dels convergents tot i perdre 2 regidors respecte al 2011. Avui volem analitzar com va ser la votació per barris.


L’anàlisi electoral barri a barri situa la candidatura de David Bote com a la gran triomfadora en barris com Cerdanyola Nord, amb un total de 1381 vots, Cerdanyola Sud, amb 1304 vots o l’Eixample amb 1195 vots. En aquest darrer barri, però, no va ser la força política preferida i, de fet, va ser la zona en què els socialistes més vots van perdre respecte  a les eleccions de 2011: un total de 896 vots menys. Per davant del PSC doncs, a l’Eixample s’hi van situar CiU amb més de 3700 vots, ERC i la CUP. El barri en què menys vots va treure aquesta vegada el PSC va ser al centre amb un total de 117 vots.

Hem de tenir present que, tot i que els socialistes han guanyat les eleccions ho han fet amb 1598 vots menys respecte al resultat de les últimes eleccions municipals i que això els ha portat a perdre dos regidors. La tendència de pèrdua de vots per part dels socialistes s’ha generalitzat a pràcticament tots els barris amb l’excepció de Cerdanyola i Vista Alegre on han augmentat molt lleugerament.

La sagnia del PP en feus tradicionals és evident, i només a Cerdanyola perd 1.000 vots

Bloc sobiranista

Pel que fa als partits sobiranistes, s’han imposat en barris com el centre o l’Eixample on CiU, ERC i la CUP se situen com a les tres primeres forces polítiques. La gran pujada d’aquest bloc ve donada, en part, pel gran augment de vots a Esquerra Republicana que n’ha guanyat més de 2300 a l’Eixample i no n’ha perdut cap, en cap altre barri de Mataró. De fet, ERC no va entrar al consistori en les eleccions de 2011 per la manca de vots en aquell moment. La CUP no lidera, per ara, cap zona de Mataró, més aviat en tanca unes quantes situant-se com a última força preferida en barris com Cerdanyola, Cirera, la Llàntia, els Molins o el Pla d’en Boet. Això no ha impedit, però, que no augmentés en nombre de vots, que ho ha fet a tots els barris i, en especial, a l’Eixample on ha sumat més de 600 paperetes més que el 2011.

CiU ha estat la més castigada del bloc sobiranista que ha perdut confiança en tots els barris de la ciutat, especialment a l’Eixample i a Cerdanyola on hi ha deixat 1453 vots respecte als comicis de fa 4 anys. Els barris en què menys ha perdut han estat el centre i el Pla d’en Boet. La pèrdua de vots ha provocat als convergents perdre l’alcaldia.

Ciutat 2014/2015, resultats 1

Què ha passat amb el PP i ICV-EUiA?

El PP de Jose Manuel López ha patit a tots els barris, sobretot a Cerdanyola on hi han perdut prop de 1000 vots. La davallada en totes les zones de la ciutat ha portat als populars a obtenir 2 dels 5 regidors que van aconseguir en les últimes eleccions municipals. Ells ho atribueixen a un càstig a la marca del partit i no pas a la feina que han fet a la ciutat de Mataró.   En la mateixa línia descendent que els del PP, s’ha trobat ICV-EUiA tot i que en menys grau. Els verds han perdut votants a tots els barris de la ciutat especialment a Vista Alegre i els Molins i només han baixat 10 vots al Palau-Escorxador i el Pla d’en Boet.

Una dada espectacular són els 1500 vots que VoleMataró treu a Cerdanyola

VOLEMataró, segona força a 5 barris

Tot apuntava que VOLEMataró entraria al consistori però ningú sabia com. L’alegria desmesurada dels de la plataforma ciutadana va ser justificada i es que es van situar com a segona força política en 5 dels barris de la ciutat aconseguint la quarta posició del consistori amb 3 regidors. Només a Cerdanyola van treure més de 1500 vots seguits de l’Eixample amb més de 800.

Ciutat 2014/2015, resultats 2

El puja i baixa de PxC i C’s

En les últimes eleccions municipals l’any 2011, Plataforma per Catalunya (PxC) va entrar amb força al consistori aconseguint 3 regidors. La força que tenia aleshores el partit de Mònica Lora ha quedat ara esvaïda perdent més de 2100 vots a la ciutat. Lora entra amb un sol regidor i atribueixen la davallada de paperetes als vots en clau autonòmica. Per altra banda qui ara ocuparà 3 cadires del Saló de Plens serà el grup de Ciutadans (C’s) que irromp al consistori situant-se com a segona força política a Cirera, la Llàntia i Vista Alegre

El que reflecteixen, doncs, aquestes dades són dues tendències clarament diferents entre Centre i Eixample i la resta de barris per una banda però també la permeabilitat diferent segons les zones de la ciutat d’aquelles forces com Ciutadans o Volem que han irromput a l’Ajuntament. Mataró és complexe d’analitzar electoralment.

Ciutat 2014/2015, resultats a cada barri

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: