L’Anxaneta: 50 anys d’identitat pròpia

L’escola va néixer per la voluntat d’un grup de pares de crear una escola amb pedagogia activa

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart i cedides
  • Dimecres, 09 Setembre 2015 12:23

Especials 2014/2015, anxaneta 1

La voluntat d’un grup de pares i mares que volien que els seus fills rebessin un model educatiu diferent al que s’oferia als anys seixanta a la ciutat de Mataró va provocar la creació d’una escola catalana amb pedagogia activa: l’Anxaneta. Per a aquest curs escolar, l’escola ha preparat diferents jornades i activitats perquè tots els nens i nenes que ara van a aquesta escola coneguin els seus inicis. Els fundadors participaran de les activitats tot i que ja elogien que l’esperit que van crear encara estigui vigent.


La Mariona Borrell té 4 anys i està a punt d’iniciar el curs de P5 a l’escola Anxaneta. El que més li agrada és dibuixar i escriure. Precisament són dues activitats que tot just està començant a aprendre amb alguna fitxa però sobretot amb jocs i adhesius de colors. D’aquesta manera, fonamentalment jugant, però ara fa 50 anys, hi aprenia la Maria Masjuan que ara trepitja la nova edificació de l’Anxaneta i li explica a la petita Mariona què li agradava fer a l’escola quan tenia la seva edat. La Maria Masjuan va ser una dels 28 nens i nenes que van inaugurar l’escola Anxaneta.
En aquell moment el curs 1965-1966 -i en alguns de posteriors- els alumnes es comprenien dels 2 als 6 anys en un mateix i únic grup.

Escola de pares

L’Escola Anxaneta va néixer amb la voluntat clara de ser una escola liderada pels mateixos pares dels alumnes. Volien una “pedagogia activa” i una escola catalana. En aquell moment això implicava crear una escola privada que varen formar primer quatre pares i després sis. Aquell grup és conegut també com “el Grup dels Sis”. Josep Fradera, Joaquim Anson, Joan Masjuan, Joaquim “Pim” Montserrat, Pere Saleta i Manuel Cusachs van ser els fundadors d’aquella escola Anxaneta. Amb el gran impuls i voluntat d’ells sis, i les seves dones i famílies, va engegar-se un engranatge que avui encara perdura, si més no, la seva essència. De fet, els pares i mares no podien tirar endavant ells sols aquella escola, necessitaven mestres que no van trigar a arribar.

“Volem fer activitats per explicar les diferències que hi havia quan es va fundar”

Pedagogia activa

La primera mestra a l’escola va ser la Margarida Colomer que, amb l’ajuda esporàdica de la Mercè Montserrat -el segon curs ja es va introduir com a mestra-, van tirar endavant l’educació dels primers alumnes matriculats. “Era una aposta clara per l’escola catalana, no teníem cap mena de por, hi crèiem i ho volíem construir”, assegura Montserrat que recorda que en el primer curs aprofitava per donar un cop de mà amb els més grans del centre i se’ls emportava a “fer sortides i activitats fora de l’escola” a més de donar “treball específic de lectura i escriptura”.

La Maria Masjuan recorda que anar a l’escola “era estar en família” perquè “ens ho passàvem pipa aprenent d’una altra manera”. Tot i que aquells pares i alumnes segurament ho han vist a posteriori “l’experiència, la vivència, el fet de barrejar color i aprendre a viure” el van fer diferent, tal com explica Masjuan que ho recorda amb alegria. “Aprenien amb les mans i experimentant amb el poc que teníem”, explica un dels fundadors de l’escola, Pim Montserrat. “Els pares crèiem molt en aquell model” explica la mateixa font que recorda que van bellugar-se molt per aconseguir el primer emplaçament de l’escola.

Especials 2014/2015, anxaneta 3

La figuera, símbol identitari

El primer espai on es va situar l’escola va ser al Passatge Garcia Oliver, el que s’anomenava “Can Serradures”. Allà, amb 30 cadires noves i 8 taules - dissenyades per un dels pares fundadors- es va iniciar el primer curs que en portaria a un altre, i un altre, i els obligaria a buscar un espai diferent pel tercer curs escolar. L’escola se’ls feia petita.
És així com, amb la voluntat sempre dels mateixos pares i, en aquell moment, un préstec d’una entitat bancària, es va poder arribar al que es coneix com al Barri Blau.
Es tractava d’un solar amb entrada des del carrer Sant Pere en el qual hi havia una masia, que es va adaptar per a fer-hi aules, i una figuera, que acabaria convertint-se en símbol identitari de l’escola. “La figuera esdevindria un testimoni mut, tant del batec escolar com de les reunions que dins de la masia feien els pares a altes hores de la nit”, descriu el llibre “Escola Anxaneta. Memòria d’una convicció”. “El camí es fa caminant”, creu Pim Montserrat que recorda somrient aquells dies previs a l’obertura de la nova escola i el que va significar a posteriori.
L’escola va tornar a canviar d’ubicació anys després. En aquests moments se situa a la Plaça de l’Havana.

“Es va fer una aposta clara per l’escola catalana, sense cap mena de por, perquè hi crèiem”

Escola pública

De l’escola nascuda amb voluntat privada, anys després es va acabar transformant en una escola pública. De fet, no podia iniciar-se l’escola Anxaneta com a pública pel model “transgressor” que proposava aleshores i el context polític dels anys 60, en ple règim franquista. Amb la fi del règim i l’inici de la democràcia es va acabar decidint la transformació de l’escola privada en escola pública. Hi havia diferents motius, però el que tenia més pes era l’econòmic. “Que l’escola passés a ser pública, em va saber molt de greu” explica Pim Montserrat que afegeix: “crèiem que potser podíem perdre l’esperit amb què la vam fundar”. Els anys han demostrat que no va ser així.Especials 2014/2015, anxaneta 2

Celebració merescuda

Arribats al 2015 l’escola Anxaneta vol retre homenatge a aquells qui fa 50 anys van iniciar l’escola i poder explicar també, als qui ara en trepitgen les aules, quina història té el seu model educatiu. És per això que ja fa mesos que estan treballant, a través d’una comissió especial, tot un seguit de jornades i activitats.
El director actual del centre, Eduard Marquès, és conscient que la implicació dels pares al centre és fonamental i per això ha demanat col·laboració en aquesta celebració. “Volem ser conscients de tot el que tenim darrere, però també tot el que ens queda per endavant”, explica Marquès, que afegeix: “volem fer activitats a tots els cursos per ensenyar i explicar als nens i nenes en quina escola estan i les diferències que hi havia quan es va fundar”.  Tots els actes del 50è aniversari de l’escola aniran sota el lema, i com ells creuen que no podia ser d’una altra manera: “Sóc Anxaneta”.

Formar part de l’Anxaneta

El sentiment identitari de l’escola ha perdurat al llarg d’aquests 50 anys. Marquès creu que “és un sentiment difícil de descriure” i que per aquest mateix motiu s’ha de ser molt conscient a l’hora de prendre decisions des de la direcció.
La mare de la Mariona Borrell, la Sara Acosta, és també mestra de l’Anxaneta. Ella tenia molt clar que volia portar a la seva filla a aquesta escola: “M’agrada molt el projecte pedagògic, fem que els nens treballin a partir de racons i ambients”.
Per la seva banda, la Maria Masjuan creu que és important explicar el passat de l’escola i afirma també que és “tot un orgull” que tot i l’evolució del centre “hi hagi un esperit molt similar als principis”. I Masjuan conclou: “de fet, l’orgull és poder dir que formo part de l’Anxaneta”.Especials 2014/2015, anxaneta 4

 

La curiositat del nom 
El nom de l’escola Anxaneta està vinculat a la persona que corona els castells d’aquesta pràctica tan catalana. Lingüísticament s’escriu “enxaneta” però el nom oral no es va transcriure correctament ara fa 50 anys. Un dels fundadors, Pim Montserrat, creu que això encara els aporta més tret identitari i que el nom es va decidir conjuntament amb els pares fundadors: “vam creure que voler tocar el cel representava la unió per aconseguir fer més coses i anar més amunt”.

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: